Ψάχνει ομάδα κρούσης ο Αλέξης Τσίπρας

Σε προεκλογική τροχιά έχει ήδη μπει το Μέγαρο Μαξίμου, με το επιτελείο του πρωθυπουργού να επιδίδεται σε σχέδια επί χάρτου για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Οι τελευταίες κινήσεις του Μαξίμου, όπως είναι η απόφαση για τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019, η όξυνση της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στον κομματικό μηχανισμό μαρτυρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών.

Παρότι κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν «στο τέλος της τετραετίας», παράγοντες που γνωρίζουν καλά το κυβερνητικό παρασκήνιο υποστηρίζουν με βάση του "eleftherostypos" πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων και οι εκλογές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, είτε από ατύχημα με τους ΑΝ.ΕΛ. είτε ως απόρροια της συμφωνίας για το Μακεδονικό είτε και ως μοναδική διέξοδος από τη συνεχή φθορά και την αποδοκιμασία που εξακολουθεί να δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Το Μαξίμου στηρίζει την αντεπίθεσή του σε δυο παράγοντες: Σε έναν ανασχηματισμό, που αυτή τη φορά αναμένεται να είναι δομικός και «εκλογικός» για να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, αλλά και στα εκλογικά «μαγειρέματα», με κυρίαρχο το σπάσιμο της Β’ Αθήνας σε τρεις νέες εκλογικές περιφέρειες, κάτι που το Μαξίμου ευελπιστεί να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετακινήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έναν ευρύ ανασχηματισμό, που αναμένεται μετά την 20ή Αυγούστου και πριν από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Ο ανασχηματισμός, στον οποίον είχε προχωρήσει τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν περιορισμένος και έγινε υποχρεωτικά, μετά και την απομάκρυνση του ζεύγους Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση, με αφορμή το ζήτημα του επιδόματος ενοικίου, που είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.». Αυτή τη φορά, από τον ανασχηματισμό αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, καθώς το νέο σχήμα θα είναι εκείνο που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές, οι οποίες χρονικά έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Πρόθεση του Μαξίμου είναι να δημιουργήσει μια δυνατή «ομάδα κρούσης», στην οποία θα περιλαμβάνονται στελέχη, τα οποία ενδεχομένως να υπηρετήσουν αυτό το σκοπό και από διαφορετικές θέσεις από αυτές που κατέχουν σήμερα. Αυτοί είναι: ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Παππάς, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο Παύλος Πολάκης, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλα στελέχη.

Το μεγάλο ερώτημα στον επικείμενο ανασχηματισμό είναι τι θα γίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχει πλέον τελειώσει την «αποστολή» του, αναμένεται να αφήσει την οδό Νίκης, όχι όμως απαραίτητα και την κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel της Καβάλας, κάλεσε την κυβέρνηση να… σοβαρευτεί, το τελευταίο διάστημα αποστασιοποιείται από το πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργεί το Μαξίμου για την έξοδο από τα Μνημόνια. Ο ίδιος, άλλωστε, φρόντισε να λείπει και από τη φιέστα του Ζαππείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μετακίνηση, ή ακόμη και απομάκρυνση, του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση (μετά από συνεννόηση μαζί του, βέβαια), προκειμένου να διευκολυνθούν και οι ΑΝ.ΕΛ. στην παρουσίαση του νέου αφηγήματός τους κατά την προεκλογική περίοδο, συνεχίζοντας όμως να στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στο νέο σχήμα είναι πολύ πιθανό να μπει ο Νίκος Φίλης, ενώ αναμένεται να υπουργοποιηθούν και ένα ή δυο κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, κομβικής σημασίας για τον πρωθυπουργό είναι να υπάρξει μια στροφή προς την Κεντροαριστερά, την οποία άλλωστε θα επιχειρήσει να «λεηλατήσει» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά συνέπεια, ήδη βολιδοσκοπούνται στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ το Μαξίμου δεν έχει εγκαταλείψει το «φλερτ» και με στελέχη του Ποταμιού.

Εκλογικά «μαγειρέματα» μπας και ευνοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση του Μαξίμου να σπάσει τη Β’ Αθήνας σε τρεις νέους τομείς, αλλά και το Υπόλοιπο Αττικής στα δυο, όπως εκτιμούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο πολιτικών «μαγειρεμάτων», προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ευνοηθεί στις επικείμενες εκλογές. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αμηχανία και εκνευρισμό και σε πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιλαμβάνονται ότι η μάχη του σταυρού θα δοθεί με νέα δεδομένα.

Η κυβέρνηση σπάει τη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών (από την οποία εκλέγονται 44 βουλευτές), καθώς είναι εκείνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Στο βόρειο τομέα κατανέμονται 15 έδρες, στο νότιο 18 έδρες και στο δυτικό 11. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να περισώσει κάποιες έδρες, έχει φροντίσει να εντάξει στον τομέα των βορείων προαστίων (όπου η Νέα Δημοκρατία είχε τα πρωτεία) Δήμους στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει πρώτος στις εκλογές του 2015, όπως είναι οι Δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου.
Ομως, ακόμη και έτσι η μάχη για την πολιτική επιβίωση και την εξασφάλιση μιας θέσης στη Βουλή αναμένεται να είναι σκληρή. Μέχρι στιγμής, στον ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις είναι παρασκηνιακές, σε αντίθεση με τους ΑΝ.ΕΛ., όπου οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη προκαλέσει το ξέσπασμα του Κώστα Κατσίκη, ο οποίος δήλωσε πως «οι άνθρωποι που μας εμπιστεύτηκαν θα κληθούν να επιλέξουν ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν», ενώ αναρωτήθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν «στόχος σας είναι η διάλυση των μικρών κομμάτων».

Στην Κουμουνδούρου όλοι γνωρίζουν πως αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, από τις 16 έδρες που κατέλαβε στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας, στις επόμενες εκλογές περίπου οι μισοί θα χάσουν την… καρέκλα. Ηδη έχουν εκφραστεί γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος, τη στιγμή που τα κορυφαία στελέχη δεν έχουν δηλώσει σε ποιον τομέα θα κατέβουν.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ - Ευρωεκλογές: Οι 8 νέοι υποψήφιοι - Βιογραφικά

Η παρουσίαση των οκτώ που εντάχθηκαν στη λίστα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές της 9ης …