3 οι νεκροί στην απόλυτη κόλαση φωτιών στην Αττική-Πληροφορίες για πολλούς ακόμα(VIDEO&ΦΩΤΟ)

Νεότερη Ενημέρωση 2018-07-24 00:22:00

Στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, και Σισμανόγλειο καταφθάνουν συνεχώς ασθενοφόρα που μεταφέρουν πολίτες με εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Συνολικά σύμφωνα με το "protothema.gr", μέχρι τις 11.30 το βράδυ είχαν μεταφερθεί από το ΕΚΑΒ 25 τραυματίες, οι έξι εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλοι 25 πολίτες που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα έφτασαν στα νοσοκομεία με δικά τους μέσα.

Από το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν τρεις νεκροί, ο ένας έχει μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Νεότερη Ενημέρωση 23.14

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Μάτι, Άγιο Ανδρέα, Κινέτα και πολλές ακόμη περιοχές, και δυστυχώς έχουν καταγραφεί 2 νεκροί και υπάρχουν πληροφορίες για ακόμη έναν! 5 άτομα διασωληνωμένα στις ΜΕΘ, ενώ σκηνές αγωνίας με το αρματαγωγό και τις βάρκες που παίρνουν για κόσμο, που είναι εγκλωβισμένος στις παραλίες σε Ζούμπερι και Ραφήνα!

Δυστυχώς υπάρχουν πληροφορίες από την πυροσβεστική, για τουλάχιστον τρεις νεκρούς από την καταστροφική πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά. Οι πληροφορίες σύμφωνα με το "iefimerida.gr" δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως από την ΕΛΑΣ, ενώ οι δημοσιογράφοι μιλούν για πολλούς απανθρακωμένους.

Το Λιμενικό κάνει έκκληση σε όσους ανθρώπους θέλουν βοήθεια από από τα μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ακτές της Ραφήνας, να καλούν στον αριθμό έκτακτης ανάγκης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής “108” και όχι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Νεότερη Ενημέρωση 22.00

Ένας νεκρός μέσα σε απανθρακωμένο όχημα εντοπίστηκε πριν από λίγο στην Οδό Ισμήνης στο Νέο Βουτσά.

"Υπάρχουν νεκροί από την φωτιά, ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός τους" είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, δίνοντας τραγική διάσταση στον πύρινο εφιάλτη που έχει ζώσει την Αττική από το πρωί.

Οι λέξεις αυτές του Δημάρχου έβγαιναν με δυσκολία, καθώς ενώ βρισκόταν "στον αέρα", συνομιλώντας με την Ρίτσα Μπιζόγλη, ακούστηκε συνεργάτης του να τον ενημερώνει ότι υπάρχει κάποιος νεκρός, με τον Δήμαρχο να ρωτά "αν είναι "καμμένος;".

Όπως μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά ο Ant1, ένα μικρό αγοράκι έχει χαθεί στην Ραφήνα, με τους γονείς του να προσπαθούν εναγωνίως να το βρουν! Αστυνομικοί φωνάζουν το όνομά του από τα μεγάφωνα των περιπολικών, με τις στιγμές στο σημείο να είναι δραματικές! Ευτυχώς όμως λίγο μετά το μικρό αγοράκι βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, 10 τραυματίες.

Ωστόσο το λιμενικό έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό Δανών αγνοούμενων, οι οποίοι ενημέρωσαν την χώρα τους ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Στην προσπάθειά τους να σωθούν από τη φωτιά στην ανατολική Αττική, επιβιβάστηκαν σε βάρκα από το λιμανάκι στο Μάτι και ανοίχτηκαν στη θάλασσα.

Ζητήθηκε βοήθεια από την Ευρώπη σε εναέρια μέσα

Ευρωπαϊκή βοήθεια σε εναέρια μέσα για τις πυρκαγιές που πλήττουν από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας την χώρα μας, απηύθυνε η Ελλάδα.

«Λόγω της έντασης των πυρκαγιών και των κινδύνων που θέτουν, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για διεθνή βοήθεια με αέριο και γήπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Σταματούν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και του Προαστιακού προς Πελοπόννησο

Κανένα δρομολόγιο του ΚΤΕΛ προς την Πελοπόννησο και Ήπειρο δεν πραγματοποιείται λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κινέτα, αφού από νωρίς το απόγευμα παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Επίσης, με εντολή της ΕΛΑΣ και της πυροσβεστικής έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου Αθήνα-Κιάτο και αντίστροφα, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού προς Αεροδρόμιο.

Από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) υπάρχουν τροποποιήσεις δρομολογίων στις λεωφορειακές γραμμές 301, 314 και 324 που εξυπηρετούν τις περιοχές Ανθούσα, Πεντέλη κυκλική, Παλλήνη, Ραφήνα.

Σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ προς Ραφήνα και Νέα Μάκρη, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι, «ξεκινούν από το κέντρο της Αθήνας κανονικά, αλλά δεν γνωρίζουν μέχρι που θα φθάσουν και πώς, γιατί αρμόδιοι είναι η ΕΛΑΣ και η πυροσβεστική».

Αρχική Ενημέρωση 17:49

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στην Καλλιτεχνούπολη, στην Πεντέλη Αττικής, ενώ η πυρκαγιά έχει επεκταθεί και στην περιοχή του Νέου Βουτζά.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ενώ, από πλευράς εναέριων μέσων, συνδράμουν αυτή την ώρα στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η κινητοποίηση είναι μεγάλη λόγω του κινδύνου της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε κατοικημένη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, εκκενώνονται προληπτικά κατασκηνώσεις και ιδρύματα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, στον Κάλαμο Αττικής και στο σημείο σπεύδουν αυτή την ώρα πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μεγάλης έκτασης φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018 στα Γεράνεια Όρη. Στην ευρύτερη περιοχή πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι δυτικών διευθύνσεων οι οποίοι συντελούν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η πιλοτική πρόγνωση εξάπλωσης για την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Κινέτα, στη Δυτική Αττική.

Συγκεκριμένα, το βίντεο απεικονίζει την προβλεπόμενη από το μοντέλο WRF-SFIRE εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς από τη στιγμή της έναρξης της, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στις 12:15 μέχρι και την Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 στις 09:00.

Τονίζεται από το "meteo.gr" πως η προβλεπόμενη από το προγνωστικό σύστημα εξάπλωση της πυρκαγιάς δεν λαμβάνει υπόψη τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Οι καπνοί από την πυρκαγιά καλύπτουν κατά διαστήματα τα νότια τμήματα της Αθήνας και της Αττικής, όπως φαίνεται και από τις κάμερες του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη.

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της.

Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.

Μάλιστα, ο κ. Καπάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους που δεν είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν, να απομακρυνθούν από την Κινέτα απηύθυνε.

Σημείωσε δε, ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την πορεία της φωτιάς, προσθέτοντας πως η πυρκαγιά ξέσπασε στο «χειρότερο σημείο» στο βουνό, καθώς δεν ήταν εφικτό να ανακοπεί άμεσα προτού λάβει διαστάσεις.

Σπίτια στις φλόγες

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο "ΣΚΑΪ" περισσότερα από 5 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και πολλά ακόμη λόγω του αέρα κινδυνεύουν να καούν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος τα ενεργά μέτωπα είναι τέσσερα έως πέντε και κινούνται σε μήκος 6 χιλιομέτρων με το βασικότερα να βρίσκεται βόρεια της Κινέτας προς την περιοχή Καπελλάρη.

Διακοπή κυκλοφορίας στη νέα και παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου

Διακοπή της κυκλοφορίας στη νέα και παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα από το 39ο έως και το 57ο χλμ, λόγω της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, και η ορατότητα στους δρόμους είναι περιορισμένοι

Μαρτυρίες πως η φωτιά έφτασε στα διυλιστήρια της Κορίνθου!

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στην τηλεόραση του "ΣΚΑΪ", ανέφερε πως υπάρχει δεύτερη εστία φωτιάς κοντά στα διυλιστήρια της Κορίνθου! Σύμφωνα με τον ίδιο, προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων κάνουν ό, τι μπορούν για να εμποδίσουν τις φλόγες!

Κλειστός και ο Προαστιακός

Διεκόπησαν προσωρινά τα δρομολόγια του Προαστιακού σιδηροδρομου στο τμήμα Αθήνα - Κιάτο και αντίστροφα λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Κινέτας. Η εντολή εδόθη από την ΕΛΑΣ κα την Πυροσβεστική.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Εκκενώθηκαν, οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής, όπου μαίνεται από νωρίς το μεσημέρι μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη. Η εκκένωση έγινε μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής.

Οδηγίες της Πυροσβεστικής για την μεγάλη φωτιά

«Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών για την δική τους ασφάλεια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια σκληρή μάχη στην Κινέτα, για να μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους». Αυτά τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από λίγο, η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στα Γεράνεια Ορη, ενώ πρόσθεσε πως αναμένονται ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων με 17 οχήματα, από διαφορές περιοχές της περιφέρειας.

Παράλληλα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, έκλεισαν, πριν από λίγο, η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ.

Επίσης, νωρίτερα εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, ενώ σημειώνεται, ότι από τους πυκνούς καπνούς έχουν καλυφθεί αρκετές περιοχές της Αττικής.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …