Τραγικό: Πουλάνε τα νεφρά τους έξω από το «Λαϊκό»

Είχε γραφτεί, πριν από περίπου τέσσερις μήνες, ότι η λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, στο Τμήμα Μεταμόσχευσης και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο νοσοκομείο Λαϊκό, φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι θεωρείται το μεγαλύτερο Μεταμοσχευτικό Κέντρο Νεφρών της χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταμοσχεύσεων νεφρών από ζώντες δότες.

Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε όριο καθώς άνθρωποι πουλούν τα νεφρά τους, κολλώντας χαρτιά με τη σχετική… αγγελία, στα κάγκελα των σχολείων γύρω από το Λαϊκό!

Η παρακάτω φωτογραφία, αποτυπώνει την τραγική κατάσταση καθώς το χαρτί, από δύο ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν τα νεφρά τους, έχει κολληθεί σε σχολείο, στην οδό Αγίου Θωμά, απέναντι από το ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», μαζί με τα τηλέφωνα των πωλητών.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, το πρόβλημα προκαλείται από την έλλειψη χειρουργικών τραπεζιών στο νοσοκομείο. Σε αντίθεση, πχ με τον Ευαγγελισμό όπου δρομολογήθηκε και διατέθηκε χειρουργικό τραπέζι νεφρού, στο Λαϊκό δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Τα διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια στο Λαϊκό μοιράζονται σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Το αποτέλεσμα είναι στην πράξη οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη να περιορίζονται σε μία την εβδομάδα. Στις περιπτώσεις που βρίσκεται συμβατός νεφρός από πτωματικό δότη, οι μεταμοσχεύσεις διενεργούνται μέσα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) αποτυπώνουν αυτό που βιώνουν οι νεφροπαθείς, οι συγγενείς τους που είναι συνήθως και οι ζώντες δότες, οι επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται σε αυτή τη μεγαλειώδη διαδικασία της μεταμόσχευσης. Το 2016 έγιναν μόλις 75 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και άλλες 49 από ζώντα δότη.

ΠΗΓΗ


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το ευρώ υποχωρεί 0,12%, στα 1,0817 δολάρια

Το ευρώ βρίσκεται στα 163,4640 γεν, στο 0,8551 με τη στερλίνα και στο 0,9768 με …