Σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια η φωτιά στην Εύβοια (VIDEO)

Καλύτερη είναι η εικόνα και από τα Ψαχνά όπου φαίνεται ότι πλέον δεν υπάρχει μέτωπο. Η Εύβοια βρίσκεται σε συναγερμό. Η εικόνα σε σχέση με τις κατοικημένες περιοχές είναι σαφώς καλύτερη. Το Κοντοδεσπότι αν και οι φλόγες έκαψαν κάποιες αγροικίες και στάνες φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει πλέον.

Η φωτιά Ξέσπασε κοντά στα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρό. Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς δόθηκε εντολή εκκένωσης για Κοντοδεσπότι και Σταυρό. 250 άνθρωποι απομακρύνθηκαν.

Οι άνεμοι ήταν ισχυροί. Αναπτύχθηκαν μετά τις 16:30 τρία μέτωπα. Άμεσα δόθηκε εντολή να διακοπή η κυκλοφορία στον δρόμο από Χαλκίδα για βόρεια Εύβοια. Οι άνεμοι μετά τις 20:00 άρχισαν να πέφτουν, ωστόσο η αποχώρηση των εναέριων μέσων δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

Το σύνολο της δύναμης της Πυροσβεστικής της Εύβοιας παραμένει στις μάχη

Το μέτωπο βρίσκεται σε χαράδρα κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότι, ευτυχώς προς το παρόν δεν φαίνεται να απειλεί τον οικισμό. Στο μέτωπο λόγω του δύσβατου εδάφους επιχειρεί πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής, ενώ δεκάδες οχήματα έχουν συγκεντρωθεί περιμετρικά για να αντιμετωπίσουν αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Τώρα εκκενώνεται και η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου που βρίσκεται στο Μακρυμάλλι. Προληπτικά θα εκκενωθεί και το χωριό. Δυστυχώς το ένα από τα μέτωπα αυτή την ώρα κινείται προς τα Ψαχνά.

«Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο. Μπήκε πλέον μέσα σε πευκόφυτή περιοχή και κινείται πλέον προς τα Ψαχνά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. Παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατόν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, υποστηρίζει.

Οι καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό της ευρύτερη περιοχή και φτάνουν και μέχρι τα Ψαχνά, ενώ την ίδια στιγμή η πυροσβεστική αυξάνει συνεχώς τη δύναμη της. Αυτή την ώρα επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 57 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού πέντε ελικόπτερα, έξι αεροπλάνα τύπου Canadair και δύο ψεκαστικά τύπου PZL.

Έκλεισε η κυκλοφορία από και προς Βόρεια Εύβοια

Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Ακόμη όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να διατεθούν 4 υδροφόρες και 3 μπουλντόζες, όπως επίσης και κάποια άλλα χωματουργικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο σημείο και ελαφρά χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

Προληπτική εκκένωση των οικισμών Κοντοδεσπότι και Σταυρός του δήμου Διρφίων και Μεσσαπίων

Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη από τις 15.20 σε δασική έκταση στην περιοχή Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας. Η πυρκαγιά καίει πυκνό πευκοδάσος και κατευθύνεται προς τα χωριά Κοντοδεσπότη και Σταυρός, τα οποία δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που κινδυνεύουν, αλλά έγινε προληπτικά η εκκένωση των οικισμών Κοντοδεσπότι και Σταυρός του δήμου Διρφίων και Μεσσαπίων της Εύβοιας» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είναι μεταξύ εκείνων που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς.

Στην περιοχή πνέουν μέτριοι άνεμοι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ωστόσο η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης.

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς έχουν μεταβεί ενισχύσεις από τη Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές, και αυτή την ώρα επιχειρούν γΑυτή την ώρα επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 57 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού πέντε ελικόπτερα, έξι αεροπλάνα τύπου Canadair και δύο ψεκαστικά τύπου PZL. Την ιδία στιγμή έχει δοθεί εντολή να κατευθυνθούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και άλλα οχήματα της πυροσβεστικής από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Εύβοιας είναι στη μάχη

Το μέτωπο της φωτιά είναι μεγάλο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός. Έχει ήδη εκκενωθεί προληπτικά για λόγους ασφάλειας το χωριό Κοντοδεσπότι που έχει 250 κατοίκους, προσέθεσε και σημείωσε πως όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής της Εύβοιας είναι στην περιοχή και δίνει μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεσης της πυρκαγιάς


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα πρόστιμα ύψους σε 11 επιχειρήσεις – Σκρέκας: «Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της νομιμότητας»

Αφορούν παραβάσεις των διατάξεων για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές, αλλά και μη ορθή τήρηση της …