"Εμμονή" τραπεζών να πάρουν τα σπίτια! Νέο κάλεσμα εθελοντικών παραδόσεων! Χρησιμοποιούν την "απειλή" του πλειστηριασμού

Την ύστατη λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου που συνδέεται με κόκκινο καταγγελμένο στεγαστικό ή εταιρικό δάνειο επιστρατεύουν οι τράπεζες με στόχο μια «φιλική διευθέτηση», ένα βήμα πριν βγει το ακίνητο στον πλειστηριασμό. Πρόκειται σύμφωνα με τους τραπεζίτες για την τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε χιλιάδες δανειολήπτες καθώς το 2019 τα συγκεκριμένα δάνεια θα οδηγηθούν είτε σε πλειστηριασμό του ακινήτου, είτε σε πώληση σε ξένο fund.

Μόλις 15!
Μολονότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης λύσης είναι πενιχρά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μόλις 15 δανειολήπτες την έχουν επιλέξει, οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να ρίξουν στην μάχη το εν λόγω όπλο προκειμένου κάποια κόκκινα δάνεια να διευθετηθούν και να αποφευχθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού, όπως περιγράφει το "Euro2day.gr".

«Δεν προβλέπουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά, ωστόσο οφείλουμε να το πράξουμε πριν στα συγκεκριμένα δάνεια είτε πουληθούν τα ακίνητα που φέρουν ως εγγύηση, είτε βγουν στον πλειστηριασμό», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ενυπόθηκου ακινήτου δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα». Εκτιμά, μάλιστα, ότι τα περισσότερα από τα εν λόγω δάνεια θα οδηγηθούν στον πλειστηριασμό και ένα κομμάτι θα πωληθεί σε ξένα funds, αρχής γενομένης από το τέλος του 2018.

Τι προβλέπει
Το μέτρο της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου αφορά σε δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους όρους αποπληρωμής του ενυπόθηκου δανείου και το τελευταίο έχει καταγγελθεί. Θα κληθούν, λοιπόν, από την τράπεζα να της παραχωρήσουν οικειοθελώς την κυριότητα. Εν συνεχεία η τράπεζα θα αποτιμήσει το ακίνητο στην εμπορική αξία, το ύψος της οποίας θα αποπληρώσει ισόποσα το δάνειο ή τμήμα αυτού (σ.σ. ανάλογα το ύψος του).

Στη συμφωνία μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη θα αποτυπώνεται με σαφήνεια και ο τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπόλοιπου. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι τράπεζες, στο τέλος της συμφωνηθείσας περιόδου αποπληρωμής μέρους του υπολοίπου, δεν θα απαιτήσουν το εναπομείναν ποσό και θα προχωρήσουν σε διαγραφή του, καθώς οι περισσότεροι δανειολήπτες τους οποίους αφορά το εν λόγω μέτρο δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν, ούτε όμως και προοπτική βελτίωσης των εισοδημάτων τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ενυπόθηκου ακινήτου (voluntary surrender) εφαρμόσθηκε με επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες αμέσως μετά την κρίση των subprimes (τοξικών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων) το 2008 και εν συνεχεία στην Ισπανία μετά την τραπεζική κρίση του 2012. Ικανοποιητικά ποσοστά επιτυχίας καταγράφει και στην Κύπρο, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

130 εργαζόμενοι ζητούνται για πρόσληψη

Ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύμβαση μίσθωσης έργου διάρκειας …