Στα 100 ευρώ η ανανέωση διπλώματος!

Αλλαγές στη διαδικασία ανανέωσης διπλώματος για τους ηλικιωμένους αλλά και για τους επαγγελματίες οδηγούς φέρνει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ. Εκτός από τις βεβαιώσεις των αρμόδιων γιατρών (οφθαλμιάτρου, παθολόγου κτλ) οι πολίτες άνω των 74 ετών θα καλούνται να περνούν από εξέταση ανά τρία χρόνια (οι άνω των 80 ετών κάθε δύο χρόνια) , προκειμένου να διαπιστώνεται αν όντως είναι σε θέση να οδηγούν. Το ίδιο θα ισχύει και για τους επαγγελματίες οδηγούς άνω των 55 ετών.

Η ανανέωση για όσους είναι άνω των 65 ετών και κάτω των 74 ετών γίνεται χωρίς θεωρητική και πρακτική εξέταση, έπειτα από ιατρική εξέταση, κατά την οποία πρέπει να κριθεί ότι ο ενδιαφερόμενος πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις υγείας.

Χρειάζονται τρία παράβολα ανανέωσης τα οποία κοστίζουν

  • 50 ευρώ,
  • 30 ευρώ,
  • 18 ευρώ.

Είναι απαραίτητα πιστοποιητικά παθολόγου και οφθαλμίατρου, τρεις πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Σε ότι αφορά τους ηλικιωμένους άνω των 74 ετών που πρέπει να δώσουν εξετάσεις δεν έχει καθοριστεί το κόστος σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης Δ. Ηλιάδης μιλώντας στην "ΕΡΤ".

Τα «κενά» στις αλλαγές που προβλέπει ο νέος ΚΟΚ 

Ο γενικός γραμματέας  του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Δυτικής Αττικής σημειώνει πως υπάρχει σαν ιδέα στο νομοσχέδιο, οι εξεταζόμενοι να δίνουν εξετάσεις με τα δικά τους αυτοκίνητα και χωρίς την παρουσία δασκάλου, παρά μόνο εξεταστή.

  • Ωστόσο, ποιος θα διασφαλίζει τη σωματική ασφάλεια των εξεταστών, καθώς θα εξετάζουν σε όχημα που δε θα υπάρχει δάσκαλος, πετάλια στη θέση του συνοδηγού και που θα οδηγεί ένας ηλικιωμένος;
  • Σε περίπτωση που δεν έχουν όχημα οι εξεταζόμενοι, ποια ασφαλιστική θα καλύψει ένα ατύχημα, σε όχημα κάποιου τρίτου που δεν είναι στο όνομά του;
  • Όσοι μένουν στην επαρχία πού θα εξετάζονται; (για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που μένει στην Άνδρο θα πρέπει να ταξιδέψει στη Σύρο όπου υπάρχει εξεταστικό κέντρο για να δώσει εξετάσεις για ανανέωση διπλώματος)

«Εμείς θέλουμε την οδική ασφάλεια από όλο τον κόσμο, σε οποιαδήποτε ηλικία. Το μέτρο δεν είναι κακό αλλά θα πρέπει να φτιαχτεί ένα νομικό πλαίσιο που να είναι σωστό για τους ανθρώπους. Προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα κενά που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, εμείς έχουμε ζητήσει από το υπουργείο παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018» καταλήγει ο Μιχάλης Λαούδης.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …