6 δις έχασε η Ελλάδα από αποφυγή καταβολής ΦΠΑ!

Για απώλειες εσόδων περί τα 150 δισ. ευρώ, μόνο για το 2016, από την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ, προειδοποιεί ο Επίτροπος Μοσκοβισί και καλεί τα Κράτη Μέλη σε αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ.

Σύμφωνα με ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Επίτροπος, το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» μειώθηκε κατά 10,5 δις ευρώ φθάνοντας τα 147,1 δις ευρώ το 2016 και σημειώνοντας μείωση στο 12,3% των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ σε σύγκριση με 13,2% το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την έκθεση το έλλειμμα ΦΠΑ στην Κύπρο το 2016 ανήλθε σε 83 εκ. ευρώ.

Για την Ελλάδα αντίθετα έφτασε τα 5,9 δις ευρώ.

Αναλυτικά, το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 22 κράτη μέλη, εκ των οποίων η Βουλγαρία, η Λετονία, η Κύπρος και οι Κάτω Χώρες εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις, με μείωση των απωλειών ΦΠΑ σε ποσοστό ανώτερο του 5%.

Σύμφωνα με την έκθεση το έλλειμμα ΦΠΑ στην Κύπρο το 2016 ανήλθε σε 83 εκ. ευρώ. Για την Ελλάδα αντίθετα έφτασε τα 5,9 δις ευρώ.

Αντιθέτως, το έλλειμμα ΦΠΑ αυξήθηκε σε έξι κράτη μέλη:

  • Ρουμανία,
  • Φινλανδία,
  • Ηνωμένο Βασίλειο,
  • Ιρλανδία,
  • Εσθονία,
  • Γαλλία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» δείχνει τη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων από τον ΦΠΑ και του ποσού που πράγματι εισπράττεται.

Όπως δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί "τα Κράτη Μέλη βελτιώνουν συνεχώς την είσπραξη του ΦΠΑ σε όλη την ΕΕ και πρέπει να αναγνωρίσουμε και να επικροτήσουμε αυτή την προσπάθεια". "Ωστόσο", συμπλήρωσε, "η απώλεια ύψους 150 δις ευρώ ετησίως για τους εθνικούς προϋπολογισμούς εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη, ιδίως όταν, από αυτό το ποσό, 50 δις ευρώ καταλήγουν στις τσέπες εγκληματιών, απατεώνων και πιθανώς τρομοκρατών".

"Ουσιαστική βελτίωση θα υπάρξει μόνον αν εγκριθεί η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που προτείναμε πέρυσι", τόνισε ο Επίτροπος και κάλεσε τα Κ-Μ να προχωρήσουν στη θέσπιση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019".


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ - Ευρωεκλογές: Οι 8 νέοι υποψήφιοι - Βιογραφικά

Η παρουσίαση των οκτώ που εντάχθηκαν στη λίστα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές της 9ης …