2η η Ελλάδα σε απώλειες ΦΠΑ στην ΕΕ

Οι χώρες με το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ στην ΕΕ είναι η Ρουμανία (35,8%), η Ελλάδα (29%), η Ιταλία (26%), η Σλοβακία (26%), η Λιθουανία (24%) και η Πολωνία (21%). Τις καλύτερες επιδόσεις στην ΕΕ, με επίπεδα ελλείμματος ΦΠΑ κάτω του 5% έχουν το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Κύπρος.

Σε ονομαστικούς όρους, το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε κατά 10,5 δις ευρώ φθάνοντας τα 147,1 δις. ευρώ το 2016 και σημειώνοντας μείωση στο 12,3% των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ σε σύγκριση με 13,2% το προηγούμενο έτος.

Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 22 κράτη μέλη, εκ των οποίων η Βουλγαρία, η Λετονία, η Κύπρος και οι Κάτω Χώρες εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις, με μείωση των απωλειών ΦΠΑ σε ποσοστό ανώτερο του 5% σε κάθε χώρα. Ωστόσο, το έλλειμμα ΦΠΑ αυξήθηκε σε έξι κράτη μέλη: Ρουμανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Εσθονία και Γαλλία.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η μελέτη της Επιτροπής αναφέρει ότι το 2016, το έλλειμμα εσόδων από το ΦΠΑ ανήλθε σε 5,916 δις ευρώ. Σε σχέση με το 2015, το έλλειμμα ΦΠΑ στην Ελλάδα παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα.

Το 2014 το έλλειμμα ΦΠΑ ήταν 27%, ήτοι 4,614 δις ευρώ, ενώ το 2013 το έλλειμμα ΦΠΑ ήταν 33%, ήτοι 6,214 δις ευρώ.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

Πώς σχολίασε τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας η Δώρα Αυγέρη, υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ «Εγκαλώ …