Δεν εμπιστεύεται τα κόμματα το 93% των Ελλήνων! (Πίνακες)

Την εξαιρετικά χαμηλή εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα πολιτικά κόμματα αποτυπώνει έρευνα της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 7,2% των πολιτών φαίνεται να εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα ενώ μόλις διπλάσιο (14,1%) έχει εμπιστοσύνη στα τηλεοπτικά κανάλια.

  1. Ένας στους 3 Έλληνες θεωρεί ότι η πολιτική είναι κάτι «σημαντικό για τη ζωή», σε αντίθεση με τη θρησκεία, τον ελεύθερο χρόνο, την εργασία, τους φίλους και την οικογένεια, που αξιολογούνται ως σημαντικά για πάνω από το 85% των ερωτηθέντων.
  2. Μάλιστα το 20% των πολιτών ανησυχεί ότι στις εκλογές οι ψήφοι δεν καταμετρούνται με δίκαιο τρόπο και σχεδόν 4 στους 10 πιστεύουν ότι οι υπεύθυνοι των εκλογών δεν είναι αμερόληπτοι.
  3. Ένας στους 3 πιστεύει ότι οι πλούσιοι εξαγοράζουν τις εκλογές και πως οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται.

Στον αντίποδα, το 82,4% εμπιστεύεται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ εξίσου μεγάλο ποσοστό (80,2%) εμπιστεύεται τις ένοπλες δυνάμεις. Μεγάλη αποδοχή φαίνεται πως έχουν και οι αστυνομικές δυνάμεις με 70,7%.

Το 81,4% δηλώνουν ότι είναι θρησκευόμενοι ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους ανέρχεται στο 70%. Το 99,5% των πολιτών δηλώνει πως εμπιστεύεται άτομα της οικογένειάς τους, το 83% ανθρώπους που γνωρίζουν προσωπικά, το 61% τους γείτονές τους, αλλά μόνο 1 στους 5 εμπιστεύεται «ανθρώπους άλλης εθνικότητας» ή άλλης θρησκείας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα αξιών World Values Survey (WVS), οι μισοί Έλληνες πιστεύουν πως οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας και 7 στους 10 πιστεύουν ότι η μετανάστευση αυξάνει την εγκληματικότητα, 64% πιστεύει πως αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας και 63,5% ότι αυξάνει την ανεργία.

  1. Επτά στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως δεν θα ήθελαν για γείτονες τοξικοεξαρτημένους, και το 57% πως δεν θα ήθελε πότες. Ομοφοβία
  2. Ένας στους 3 Έλληνες δηλώνει πως δεν θα ήθελε ομοφυλόφιλους για γείτονες, ένας στους 4 δεν θα θέλει μετανάστες και ένας στους πέντε είναι αρνητικός απέναντι στα άτομα διαφορετικής θρησκείας.

Παράλληλα, το 8% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν θα ήθελε για γείτονες ανύπαντρα ζευγάρια που συγκατοικούν.

H World Values Survey (WVS) είναι μια παγκόσμια έρευνα αξιών που διεξάγεται από το 1981 σε δεκάδες χώρες του κόσμου, με σκοπό να παρακολουθεί την εξέλιξη και το μετασχηματισμό των βασικών αξιών των πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η έρευνα περιλαμβάνει ένα μεγάλο ερωτηματολόγιο σχεδόν 300 ερωτήσεων, κοινό σε όλες τις χώρες, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυξήθηκε η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας

Αυξημένες κατά 6% οι πληρότητες το πρώτο τρίμηνο   Με μέση πληρότητα της τάξης …