97% οι απώλειες για τις τράπεζες από τότε που ανέλαβε ο Τσίπρας

Σχολιάζοντας την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο του πρακτορείο "Bloomberg", αναδεικνύει σε δημοσίευμά του τις σωρευτικές απώλειες που έχουν υποστεί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών επί διακυβέρνησης Τσίπρα.

Τονίζεται ότι από το το 2015 που ανέβηκε στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας, οι τράπεζες έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 97%.

Σε ότι έχει να κάνει με την μετοχή της Πειραιώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, είπε ότι η τράπεζα θα καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια όταν ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας: «Η τράπεζα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές (SSM) και παρακολουθεί τις αγορές, ώστε να εντοπίσει το ‘παράθυρο ευκαιρίας’ για την έκδοση ενός μέσου άντλησης κεφαλαίων (non-dilutive capital instrument issuance), με βάση το πλάνο ενίσχυσης των κεφαλαίων»,.

Aναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές συστημικές τράπεζες απέναντι στην ΕΚΤ, πηγές που επικαλείται το Bloomberg και αναμεταδίδει το "eleftherostypos", αναφέρουν τον στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοίγματων (NPΕs) κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021 και στο ίδιο πλαίσιο προβλέπουν μείωση της τάξης του 27% περίπου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Στο σχετικό δημοσίευμά του το πρακτορείο δεν παραλείπει να σημειώσει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ανέρχονταν στο τέλος του Ιουνίου στα 88,6 δισ. ευρώ, μέγεθος ίσο με περίπου το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Σημειώνει επίσης ότι οι τέσσερις τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το ύψος των επισφαλών δανείων σε ένα επίπεδο μεταξύ 5% και 21%, από 40%. Ειδικά για την Πειραιώς που έχει το υψηλότερο ποσοστό επισφαλών δανείων (στο 54,7%), ο στόχος είναι η μείωσή του στο 21% μέχρι το τέλος του 2021.

Στο μεταξύ, ο O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:40, διαμορφώνεται στις 663,40 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,61%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 39,89 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,68%.

Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-26,16% στα 1,211 ευρώ), της Eurobank (-10,72% στα 0,5620 ευρώ), της Εθνικής (-6,27% στα 1,570 ευρώ), της ΔΕΗ (-6,09% στα 1,2810 ευρώ) και της Alpha Bank(-5,16% στα 1,1570 ευρώ).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 8.969.906 και 6.540.164 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 7,567 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 6,058 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 18 μετοχές, 61 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές.


 

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …