Καινούργια σήμανση σε αντλίες και αυτοκίνητα

Από τις 12 Οκτωβρίου αναμένεται να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για αλλαγή της σήμανσης στα καύσιμα. Μέσω αυτής της κατηγοριοποίησης θα επιτευχθεί η σωστή διάκριση των καυσίμων με την οποία και θα πρέπει να συμμορφωθούν τόσο τα πρατήρια όσο και τα όχηματα.

Αυτή η σήμανση θα βρίσκεται:

  • Στα καινούργια αυτοκίνητα, στην περιοχή της τάπας πλήρωσης καυσίμου
  • Στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου. Στην περίπτωση νεότερων αυτοκινήτων, μπορεί να εμφανίζεται στις οδηγίες χρήσης του αυτοκινήτου μέσω της κεντρικής οθόνης στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
  • Στην αντλία καυσίμου όλων των πρατηρίων καυσίμων και στο ακροφύσιο της αντλίας.
  • Στα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων.

Ποια αυτοκίνητα επηρεάζονται από αυτήν την αλλαγή:

  • Μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τρίκυκλα και τετράκυκλα
  • Επιβατικά αυτοκίνητα
  • Ελαφρά φορτηγά
  • Μεσαία και βαρέα φορτηγά
  • Λεωφορεία

Αυτό που αλλάζει είναι το επίσημο όνομα των καυσίμων, αυτό που εμφανίζεται σε μια ετικέτα κολλημένη στην αντλία. Για τις βενζίνες, λογικά, το όνομα αποτελείται από ένα «E» με αριθμό που αντιστοιχεί στο μέγιστο ποσοστό αιθανόλης. Έτσι, η κλασική αμόλυβδη με αριθμό οκτανίου 95 και 98 θα  ονομάζεται Ε5, η αμόλυβδη 95 Ε10 θα είναι η Ε10 και η βενζίνη σούπερ Ε85, με το χαρακτηριστικό σήμα να εμφανίζεται σε ένα κύκλο.

Αντίθετα, για το ντίζελ θα υπάρχει το γράμμα «Β». Το κλασικό ντίζελ θα ονομάζεται B7, το πιο οικολογικό με 10% αιθανόλη θα ονομάζεται Β10 -άγνωστο στην Ελλάδα, ενώ XTL θα σημαίνεται το συνθετικό πετρέλαιο. Η σήμανση θα εμφανίζεται μέσα σε ένα τετράγωνο.

Στα άλλα καύσιμα, η σήμανση θα εμφανίζεται μέσα σε ένα ρόμβο: LPG για το υγραέριο, CNG για το πεπιεσμένο φυσικό αέριο, LNG για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και H2 για το υδρογόνο.

Ο στόχος είναι να υπάρξει μια ενιαία σήμανση στην Ευρώπη, η οποία θα διευκολύνει όσους περνούν τα εθνικά σύνορα. Και η ίδια σήμανση, ακόμα καλύτερα, θα πρέπει επίσης να εμφανίζεται στην τάπα του ρεζερβουάρ. Κάτι ιδιαίτερα βολικό τόσο για τον πρατηριούχο όσο και για τον οδηγό.

Η γενίκευση αυτής της σήμανσης πρέπει να γίνει πριν από τις 12 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2014/94.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …