"Χρυσάφι" πληρώνουν οι Έλληνες την "ΔΩΡΕΑΝ" παιδεία! Καταβάλλουν 2,3 δις!

Σε 1,5 δις ευρώ υπολόγισε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» το συνολικό ποσό που δαπανούν οι γονείς στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με την έρευνα μια οικογένεια που το παιδί της φοιτούσε το 2016 σε δημόσιο σχολείο πλήρωνε κατά μέσο όρο 1.548 ευρώ επιπλέον για φροντιστήρια, ιδιαίτερα και ξένες γλώσσες.

Αν, μάλιστα, στα κόστη προστεθούν τα χρήματα που δαπανούνται για δραστηριότητες όπως μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ωδεία, γυμναστήρια και σχολές χορού, το συνολικό ποσό που δαπανούν οι γονείς εκτοξεύεται στα 2,3 δις ευρώ.

Όσο για τη μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή στην Ελλάδα, αυτή σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ ανέρχεται στα 3.200 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΦΙΜ:

  • Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή δημοτικού σχολείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 315 ευρώ. Από αυτό το ποσό, το μεγαλύτερο μέρος αφορά ξένες γλώσσες (82%) και ακολουθούν τα φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (12%), και οι λοιπές δαπάνες (4%).
  • Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή γυμνασίου ή λυκείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 1.548 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (65%), ξένες γλώσσες (34%) και άλλες δαπάνες (1%).

Οι ερευνητές, πάντως, καταγράφουν και το γεγονός οτι η συμπληρωματική εκπαίδευση δεν αποτελεί ελληνικό «φαινόμενο» καθώς μεγάλα ποσά διαθέτουν και οι Κύπριοι γονείς ενώ από κοντά ακολουθούν οι γονείς από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με αυξητική τάση να παρατηρείται και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης λόγω του υψηλού επιπέδου ανταγωνισμού των εκπαιδευτικών συστημάτων.

ΕΔΩ Η ΕΡΕΥΝΑ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.28 MB]


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …