Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης ατυχήματος για την Ελλάδα

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεση του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (Banks - Greece, Banking System Profile) τις προοπτικές του κλάδου, αλλά και τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

«Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων που  συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και ένα μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίου με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων», αναφέρει ο οίκος στην έκθεση.

Αν και η Moody’s υποστηρίζει πως ο εγχώριος πολιτικός κίνδυνος είναι συγκρατημένος, δεδομένης της μικρής πλειοψηφίας που έχουν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στο κοινοβούλιο, αλλά και δεδομένης της ανάγκης υιοθέτησης συνετών δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια. Η έκθεση σημειώνει πως ενώ η Ελλάδα βαθμολογείται σημαντικά υψηλότερα στους δείκτες παγκόσμιας διακυβέρνησης από ότι άλλες χώρες, ωστόσο λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, στο κράτος δικαίου και στον έλεγχο της διαφθοράς, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τη Moody's, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει σήμερα στοιχεία ενεργητικού ύψους 291 δισ. ευρώ, τα χαμηλότερα από το 2012. Μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Ιουλίου 2018, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 7%, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των συνολικών πιστώσεων, η οποία αντανακλά επίσης και τα μέτρα απομόχλευσης και του υψηλού όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 19% μεταξύ του τέλους του 2012 και του Δεκεμβρίου του 2017 καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν και οι τράπεζες απέφυγαν να δώσουν δάνεια.  Μέρος της μεγάλης μείωσης του συνόλου των πιστώσεων αντανακλά επίσης τα μέτρα απομόχλευσης των τραπεζών, οι οποίες πούλησαν ξένες θυγατρικές.

Κατά την Moody's ο ελληνικός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει η βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν σχεδόν 89 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Όπως σημειώνει ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταναλώνει πόρους και μειώνει τόσο την κερδοφορία όσο και τα κεφάλαια των τραπεζών.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο εργασίας έως 08-10-2021

Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο εργασίας έως 08-10-2021 Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο …