Πότε και για ποιους το Επίδομα Ανεργίας δεν είναι δεδομένο

Τους όρους αναστολής και περιορισμού του επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ/μήνα σε μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους, ξεκαθαρίζει ο ΟΑΕΔ με ειδική εγκύκλιό του.

Με άλλα λόγια, μετά τα ασφυκτικά κριτήρια χορήγησης του εν λόγω επιδόματος, τίθενται πλέον τα κριτήρια περικοπής του.

Έτσι, αφού πρώτα αποκλείονται πολλοί από το εν λόγω ασφαλιστικό επίδομα –καθώς για πρώτη φορά τίθενται εισοδηματικά κριτήρια (πχ 4.219 ευρώ μέγιστο εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα) – όσοι καταφέρουν να το λάβουν, θα τους κόβεται σχετικά... εύκολα (π.χ. και μόνο με την υποβολή αίτησης για σύνταξη), ενώ δεν θα έχουν πολλά από τα πλεονεκτήματα των ανέργων που ήταν ασφαλισμένοι στο τέως ΙΚΑ (π.χ. δεν θα παίρνουν δώρα, δεν θα προσαυξάνεται το επίδομα ανάλογα με το πλήθος των ανηλίκων τέκνων ενός ανέργου).

Πότε κόβεται το επίδομα

Ωστόσο, η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, πέραν από την επανάληψη των παραπάνω γενικών κριτηρίων, ξεκαθαρίζει, επίσης, πως :

Η καταβολή του βοηθήματος αναστέλλεται στη περίπτωση που ο δικαιούχος:

  • αναλάβει μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση
  • υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση από τον ΕΦΚΑ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής (εκτός των περιπτώσεων συνταξιοδότησης ή υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση λόγω θανάτου)
  • υπαχθεί στην υποχρεωτική ή προαιρετική ασφάλιση του ΕΦΚΑ ή άλλου φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, μετά τη διακοπή του επαγγέλματος
  •  χάσει την ισχύ του εγγράφου πιστοποίησης της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, όταν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών

Τι προβλέπεται και τι όχι

  1. Δικαίωμα συνέχισης της χορήγησης του βοηθήματος η οποία αναστέλλεται έχουν οι ασφαλισμένοι, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση εντός 2 ετών από την ημερομηνία της αρχικής έγκρισης χορήγησης του βοηθήματος.
  2. Βοηθήματα που τυχόν έχουν καταβληθεί μετά την ημερομηνία διακοπής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
  3. Για τους παραπάνω ασφαλισμένους (σ.σ. ανέργους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους) δεν αποτελεί προϋπόθεση υποβολής της αίτησης για τη λήψη του βοηθήματος ανεργίας ο εφοδιασμός τους με Δελτίο Ανεργίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού και συνεπώς δεν υπάγονται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό (π.χ. διακοπή της επιδότησης λόγω μη ανανέωσης του Δελτίου Ανεργίας). Ωστόσο, προαιρετικά και μόνο μπορούν να εφοδιαστούν με Δελτίο Ανεργίας, κατόπιν αίτησής τους και εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
  4. Το βοήθημα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών (σ.σ. δεν μπορεί να καταβληθεί για 1 ή 2 μήνες).
  5. Το μηνιαίο ποσό του βοηθήματος δεν προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό προστατευομένων μελών οικογενείας του δικαιούχου (σ.σ. όπως συμβαίνει με το τακτικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ).
  6. Δεν προβλέπεται η καταβολή αναλογούντων Δώρων Εορτών Χριστουγέννων/Νέου Έτους και Πάσχα (σ.σ. όπως συμβαίνει με το τακτικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ).
  7. Ειδικά στην περίπτωση υπαγωγής στο βοήθημα εάν ο δικαιούχος ασκήσει (όπως έχει δικαίωμα) επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια λήψης του βοηθήματος, τότε ως μηνιαίο βοήθημα καταβάλλεται ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ του μηνιαίου βοηθήματος (€ 360,00) και του καθαρού εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα.
  8. Δεν προβλέπεται η απόδοση ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά τη διάρκεια καταβολής του βοηθήματος.
  9. Για τη χορήγηση του βοηθήματος πλέον της μίας φοράς εξετάζεται κάθε φορά η συνδρομή των απαιτούμενων νόμιμων προϋποθέσεων. Χρόνος ασφάλισης που υπολογίστηκε για την καταβολή του βοηθήματος δεν λαμβάνεται υπόψη για την επαναχορήγησή του.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 5,86 μονάδων (+0,11%) …