Ο Τσίπρας και Υπουργός Εξωτερικών!

Παραιτήθηκε από την θέση του υπουργού Εξωτερικών ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, καθώς όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος το ρήγμα στις σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως δεν μπόρεσε να υπερκεραστεί ενώ αναμένονται ανακοινώσεις από την Ηρώδου Αττικού.

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Πώς φτάσαμε στην παραίτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την παραίτηση Κοτζιά ήταν η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος ανέφερε, σε μια σαφή αιχμή προς τον υπουργό Εξωτερικών, ότι όποιος δυσφορεί να κατέβει από το κυβερνητικό.

Νωρίτερα, με διαρροές που είχαν γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς εξέφραζε τη δυσφορία του για τη μη κάλυψή του από τον πρωθυπουργό στην αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης.

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς φερόταν σφόδρα ενοχλημένος και δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε σε πυροσβεστικό ρόλο και δεν επέπληξε τον κ. Καμμένο για την απόπειρα να καθορίσει εκείνος την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Τέλος, ακόμα και το «μασάζ» από τον Προκόπη Παυλόπουλο προς τον Νίκο Κοτζιά δεν φαίνεται να έπιασε τόπο. Χθες, επί περίπου μιάμιση ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρούσε να ρίξει του τόνους αλλά ο υπουργός εξωτερικών ήταν ιδιαιτέρως απογοητευμένος.

Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου

«Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές και καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο», είπε στον Alpha το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές. Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. Δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο,  είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία».

H κόντρα για τα μυστικά κονδύλια

Νωρίτερα, πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων. Το θέμα αυτό φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να επανέφερε και χθες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που προώθησε ο κ.Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές από το περιβάλλον του υπουργού, ο κ.Κοτζιάς έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια», μεταξύ αυτών και το υπουργείο Άμυνας.  Η σχετική πρόταση επαναδιατυπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, κάτι που, όπως λένε οι ίδιες πηγές, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καμμένου.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

EE: Η Επιτροπή χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας

Η προκήρυξη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για την επίτευξη αυτού του σκοπού ανακοινώθηκε στο πρόσφατο σχέδιο …