Φθηνότερα και για τους μη μισθωτούς τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης

Μειώνεται το κόστος εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης που αφορούν στο στρατιωτικό, τις σπουδές ή την ανατροφή παιδιών και μπορούν να αναγνωρισθούν από μη μισθωτούς, από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η εξαγγελία για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας ασφάλισης από το 20% στο 13,33% που αφορά σε 1,5 εκατ. μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθιστά πλέον λιγότερο ασύμφορη την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης με στόχο τη βελτίωση του τελικού ποσού της σύνταξης.

  • Να σημειωθεί ότι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά συνυπολογίζονται για την αύξηση τόσο της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς επηρεάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και το ύψος των συντάξιμων αποδοχών, όσο και τη διαμόρφωση της εθνικής.

Στον αντίποδα, πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά χρησιμοποιούνται μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και λαμβάνονται υπόψη μόνο για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης (μεταξύ 15ετίας και 20ετίας).

Οι ειδικοί επισημαίνουν κατά την "Καθημερινή", ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον 100.000 μη μισθωτοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν έως και επτά χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας, εξαγοράζοντας αντίστοιχα πλασματικά έτη και μάλιστα με μειωμένο κόστος σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα.

Ποιοι χρόνοι αναγνωρίζονται

α) ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας,

β) ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. Για τα παιδιά μπορεί κατά περίπτωση να αναγνωρισθεί:

  • για ένα τέκνο, πλασματικός χρόνος ασφάλισης 300 ημερών ή 1 έτους
  • για δύο τέκνα, πλασματικός χρόνος ασφάλισης 900 ημερών ή 3 ετών και, τέλος,
  • για τρία τέκνα και άνω, πλασματικός χρόνος ασφάλισης 1500 ημερών ή 5 ετών.

γ) ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες (χωρίς καταβολή εισφοράς και μόνον για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όχι για τον προσδιορισμό του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης),

δ) ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης μεταδευτεροβάθμιου ΙΕΚ κλπ.

ε) ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόκτηση του πτυχίου μέχρι και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους ασφαλισμένους στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, την Ειδική Προσαύξηση και τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …