Παίρνουν το δρόμο για την φυλακή ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιος απολογητικής διαδικασίας για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός.

Οι ανακριτές θεωρούν τα 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα μέρος ενός ποσού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί ο συγκεκριμένος υποκατασκευαστής έναντι άλλων. Η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί, μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα, με σκοπό κατά τη Δικαιοσύνη να σβηστούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, συνδικαιούχος σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς είναι και η Σταύρουλα Κουράκου, η οποία και γι' αυτό το λόγο βρέθηκε κατηγορούμενη.

Της απόφασης για προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του είχε προηγηθεί η μαραθώνια απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου -διήρκησε 16 ώρες- στους δυο ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου, αλλά και της Στ. Κουράκου. Οι ανακριτές τους υπέβαλαν «βροχή» ερωτήσεων για την προέλευση των χρημάτων, αλλά και για τη σύμβαση για την αναβάθμιση των φρεγατών.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ερντογάν για Μητσοτάκη: Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν έχει «κλειδώσει» για τις 13 Μαΐου - Δήλωση του υπουργού …