Ενίσχυση έως 90.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για ένα νέο πρόγραμμα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν ως ενίσχυση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα, που υλοποιεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει τίτλο «Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Από το νέο πρόγραμμα θα ωφεληθούν 7.000 – 8.000 μικρές επιχειρήσεις. Η ενίσχυση που θα δοθεί μπορεί να φτάσει το 50% έως και το 80% μιας επένδυσης και αφορά σε σχέδια έργων αξίας 30.000 έως και 120.000 ευρώ, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες (τα όρια είναι πιθανόν να διαφοροποιηθούν ελαφρώς κατά την προκήρυξη του προγράμματος).

Στόχος της εργαλειοθήκης που θέτει το υπουργείο στη διάθεσης των «μικρών» της επιχειρηματικότητας είναι να ενισχυθούν ώστε να αναζητήσουν το άνοιγμα σε νέες αγορές, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ανοίξουν προσλήψεις και να ενισχυθεί εν γένει η ανταγωνιστικότητά τους.

Κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 9 κλάδους που έχουν περιληφθεί ως «πυλώνες» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

Οι κλάδοι αυτοί είναι:

  • Βιομηχανία τροφίμων και αγροδιατροφή
  • Εφοδιαστική αλυσίδα
  • Τουρισμός
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Κατασκευές και δομικά υλικά
  • Ενέργεια
  • Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)

Η ενίσχυση θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα για την αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού, με παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, με συστήματα πιστοποίησης-διαχείρισης ποιότητας, με το σχεδιασμό, την τυποποίηση και την πιστοποίηση προϊόντων, με τεχνικές μελέτες μηχανικών, με τη σύνταξη και την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, αλλά και με το μισθολογικό κόστος εργαζομένων.

Τόσο από πλευράς προϋπολογισμού, όσο και από πλευράς ύψους επιδότησης, το πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» αποτελεί έως τώρα τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική δράση που ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Πέραν όμως του μεγέθους του προγράμματος, ουσιαστική καινοτομία του, αποτελεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και η αξιολόγησή τους. Οι διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή της άμεσης αξιολόγησης δηλαδή τη μεθόδου «first in - first out» με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να αξιολογούνται με την υποβολή τους και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις να εντάσσονται άμεσα προς πληρωμή.

Δηλαδή, δεν θα οριστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την υποβολή αιτήσεων, ώστε αυτές (οι αιτήσεις) να αξιολογηθούν μαζικά και συγκριτικά και στο τέλος να ανακοινωθούν οι επιλαχόντες. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό έως την εξάντληση του προϋπολογισμού και όποιος πληροί της προϋποθέσεις θα εντάσσεται αμέσως.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρώτος που υποβάλει αίτηση θα κρίνεται θετικά, αλλά μόνο εάν συγκεντρώνει βαθμολογία άνω του 50 για το σύνολο των αντικειμενικών κριτηρίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι μόλις η τρίτη φορά που θα τεθεί σε εφαρμογή. Με το ίδιο σύστημα, υποβάλλονται και αξιολογούνται οι αιτήσεις για τα προγράμματα «Επιχειρούμε Έξω» και «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός».

Μάλιστα όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια υποβολής της αίτησης θα μπορεί να γνωρίζει και τη βαθμολογία του, καθώς θα εισάγει συγκεκριμένα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά, θα έχουν συγκριμένη βαρύτητα και οι βαθμοί του καθενός θα ορίζονται στον αναλυτικό οδηγό εφαρμογής του προγράμματος.

Τα κριτήρια Αξιολόγησης
Ως On/Off κριτήριο για την υπαγωγή στο πρόγραμμα ορίζεται ότι η επιχείρηση θα πρέπει να έχει δύο τουλάχιστον Ετήσιες Μονάδες μισθωτής εργασίας (ΕΜΕ) το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.

Εάν πληροί αυτή την προϋπόθεση, τα βαθμολογούμενα κριτήρια είναι τα εξής:

  • Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων
  • Αριθμός εργαζομένων επιχείρησης
  • Εξασφάλιση ιδιωτικής συμμετοχής Επενδυτικού Σχεδίου
  • Επενδυτική Πολιτική της Επιχείρησης
  • Διακρίσεις / Βραβεύσεις της Επιχείρησης

Όπως προαναφέρθηκε, αν η βαθμολογία είναι πάνω από 50, τότε η επιχείρηση υπάγεται «αυτόματα» στο πρόγραμμα. Αν είναι χαμηλότερη, τότε δεν μπορεί να υπαχθεί.

Οι επιλέξιμες δαπάνες
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών. Δηλαδή οι δαπάνες που χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες, είναι οι εξής:

  1. Δαπάνες για αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού
  2. Δαπάνες για παρεμβάσεις εξοικονόμηση ενέργειας
  3. Δαπάνες για συστήματα πιστοποίησης - διαχείρισης ποιότητας, σχεδιασμό, τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων
  4. Δαπάνες τεχνικών μελετών Μηχανικού
  5. Δαπάνες μισθολογικού κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό) με την υποστήριξη από το ΕΚΤ (χρήση ρήτρας ευελιξίας, άρθρο 98 ΚΑΝ ΕΕ 1303/2014 και άρθρο 2 παρ. 3 της ΥΑΕΚΕΔ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κάθε κατηγορία επιλέξιμων δαπανών, επιδοτείται με διαφορετικό ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επιδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50%.

Επειδή στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση κατά προτεραιότητα των επιχειρήσεων με εξαγωγική δυναμική για το λόγο αυτό, όπως φαίνεται στον πίνακα τα μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης συνδέονται με εξαγωγικές επιδόσεις (μπορεί να φτάσει μέχρι 75%), ενώ στο πλαίσιο κινητροδότησης των επιχειρήσεων για αναζήτηση νέων αγορών, τα μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης αφορούν την κατηγορία δαπανών για συστήματα πιστοποίησης - διαχείρισης ποιότητας, σχεδιασμό, τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων που επίσης μπορεί να ανέλθει στο 75%. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς η επιδότηση του μισθολογικού κόστους σε περίπτωση πρόσληψης νέου εργαζομένου μπορεί να ανέλθει έως το 80%.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …