Modern office interior

Συμψηφιστικές άδειες: Τι είναι και πως μπορεί να τις διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι

Απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθούν συμψηφιστικές άδειες σε επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα (εκτός δημοσίου ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας), είναι να απασχολούν αυτές, ένα (1) μόνο μισθωτό σε συγκεκριμένη ειδικότητα.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ.4 του Β.Δ 748/1966 για τους μισθωτούς του Δημοσίου και ΝΠΔΔ , των επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ ή Κοινής Ωφέλειας, καθώς επίσης και σε επιχειρήσεις που απασχολούν ένα (1) μόνο μισθωτό ορισμένης ειδικότητας (αδυναμία αντικατάστασης) μπορεί αντί της αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης, κατόπιν σχετικής άδειας της αρμόδιας υπηρεσίας του ΣΕΠΕ (η οποία χορηγείται μετά από προηγούμενη διαπίστωση της αδυναμίας χορήγησης αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης) να χορηγούνται ανά περίοδο τεσσάρων μηνών, συνεχείς ημέρες άδειας απουσίας (συμψηφιστική άδεια) ίσες προς τον αριθμό των Κυριακών, κατά τις οποίες απασχολήθηκε ο μισθωτός.

Χωρίς την προβλεπόμενη άδεια δεν είναι νόμιμη η διευθέτηση των εβδομαδιαίων αναπαύσεων με τον ανωτέρω τρόπο, ενώ η σχετική διάταξη δεν παρέχει την δυνατότητα να πραγματοποιούνται οι ημέρες ανάπαυσης κάθε μήνα σωρευτικώς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθούν συμψηφιστικές άδειες σε επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα (εκτός δημοσίου ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας), είναι να απασχολούν αυτές, ένα (1) μόνο μισθωτό σε συγκεκριμένη ειδικότητα.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Π.Δ 88/1999, στους εργαζόμενους πρέπει να εξασφαλίζεται ανά εβδομάδα, ελάχιστη περίοδος συνεχούς ανάπαυσης είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, η οποία συμπεριλαμβάνει κατ΄ αρχήν την Κυριακή, ανάλογα με τις ισχύουσες για κάθε κατηγορία εργαζομένων διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και πρακτικές.

Παρεκκλίσεις επιτρέπονται, υπό τον όρο ότι στους οικείους εργαζόμενους, χορηγούνται ισοδύναμες περίοδοι αντισταθμιστικής ανάπαυσης, ή παρέχεται κατάλληλη προστασία στους εργαζόμενους σύμφωνα με την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 του Π.Δ 17/96 (άρθρο 14 του Π.Δ 88/1999).
Τα ανωτέρω λαμβάνονται υπόψη για την χορήγηση της σχετικής άδειας που προβλέπει την αθροιστική χορήγηση των αναπαύσεων σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …