Επιστροφή από τον ΕΦΚΑ

Με νέα εγκύκλιό του, ο ΕΦΚΑ ενημερώνει για τους συμψηφισμούς που θα γίνονται σε αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές μη μισθωτών. Ο συμψηφισμός αφορά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές θα συμψηφίζονται με κάθε είδους καθυστερούμενες οφειλές που υπόχρεου ακόμη και αν αυτές έχουν μπει σε ρύθμιση, και θα αφορά και οφειλές προς τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

Έτσι, θα συνυπολογίζονται και θα συμψηφίζονται όλες οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές, με ετήσια εκκαθάριση και από αυτή θα προκύπτει αν το σύνολο για τον δικαιούχο – υπόχρεο είναι μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό.

Στην περίπτωση που υπάρχει πιστωτικό, θα μπορεί ο δικαιούχος να ζητά να μείνει στο λογαριασμό του ως υπόλοιπο, για περίπτωση μελλοντικών υποχρεώσεών του προς τον ΕΦΚΑ.

Εφόσον δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, τότε το ποσό του πιστωτικού θα επιστρέφεται στο δικαιούχο άτοκα.

Ως αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές θεωρούνται όλα τα ποσά που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε αιτία, και για τα οποία, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους. Δεν θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί σε περιπτώσεις που προκύπτει ακύρωση χρόνου ασφάλισης λόγω δόλιας ή εικονικής ασφάλισης, σύμφωνα με την εγκύκλιο.

Τα ποσά αφορούν πληρωμές και εισφορές υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ, καθώς και για ποσά που έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως από τον ΕΦΚΑ υπέρ του ΕΟΠΥΥ, του ΟΑΕΔ, καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [233.78 KB]


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Νέο βίντεο στο TikTok για την επιστολική ψήφο

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες Με νέο …