Θα εκραγεί ξανά το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Στη Σαντορίνη, μπροστά από το μαγευτικό τοπίο της Καλντέρας βρίσκεται η Νέα Καμένη (το πιο πρόσφατο τμήμα στεριάς που δημιουργήθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα), η οποία… αχνοκαπνίζει και μυρίζει θειάφι. Το ηφαίστειο, άλλωστε, είναι ενεργό, όπως εξηγούν οι επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ (Ινστιτούτο Παρακολούθησης και Μελέτης Ηφαιστείου Σαντορίνης), που παρακολουθούν τη δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο "Ελεύθερος Τύπος" ακολούθησε την επιστημονική αποστολή από το λιμάνι του Αθηνιού στο ηφαίστειο μαζί με κατοίκους του νησιού και ξένους τουρίστες. Από την ώρα που οι επισκέπτες πατούν το πόδι τους στο σεληνιακό τοπίο αρχίζει η… βουτιά στην Ιστορία με οδηγό τον ηφαιστειολόγο Γιώργη Βουγιουκαλάκη, που ξέρει τη Νέα και την Παλιά Καμένη σχεδόν όπως το σπίτι του. Για τους ντόπιους είναι ο δικός τους «Ιντιάνα Τζόουνς» και σε κάθε σταθμό κρέμονται από τα χείλη του.

«Σας λέω με βεβαιότητα ότι κάποτε στο μέλλον το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί θα το έχουμε προβλέψει πολύ νωρίτερα και θα έχουμε ενημερώσει. Θα είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση, που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για το νησί προσελκύοντας ακόμα περισσότερους τουρίστες που θα θέλουν να δουν το φαινόμενο», εξηγεί ο Γ. Βουγιουκαλάκης.

Η Νέα Καμένη, που άρχισε να δημιουργείται το 1570 μ.Χ., είναι ήδη πόλος έλξης για Ελληνες και ξένους ταξιδιώτες. Καθώς η πορεία είναι ανηφορική και το έδαφος ζεστό, έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής παγκάκια και ψάθινες ομπρέλες για να ξεκουράζονται οι περιηγητές. Στην κορυφή ο Γ. Βουγιουκαλάκης ακουμπάει σ’ ένα βράχο, ώστε να δείξει τον πελώριο κρατήρα, και οι κάμερες των κινητών παίρνουν… φωτιά για ένα ενσταντανέ στο κατάμαυρο φόντο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ, κανείς δεν πίστευε ότι το ηφαίστειο θα είχε ξανά δραστηριότητα, μέχρι την περίοδο 2011-2012, που στη διάρκεια λίγων μηνών καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.000 σεισμοί.

«Ενώ μέχρι τότε η Νέα Καμένη βυθιζόταν 6 χιλιοστά το χρόνο, από το 2011 ανέβηκε 13 εκατοστά και από το 2014 άρχισε να κατεβαίνει ξανά 6 χιλιοστά το χρόνο», εξηγεί ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το ευρώ υποχωρεί 0,12%, στα 1,0817 δολάρια

Το ευρώ βρίσκεται στα 163,4640 γεν, στο 0,8551 με τη στερλίνα και στο 0,9768 με …