Σταθμός απόφαση: Αντισυνταγματική η κατάργηση επιδομάτων και δώρων

Ως αντισυνταγματική έκρινε την πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος αδείας, που επήλθε με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και ίσχυσε από τις αρχές του 2013 για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο με την υπ’ αριθμόν 246/2018 απόφασή του, δικαίωσε έξι δημοτικούς υπαλλήλους, που είχαν προσφύγει κατά της συνταγματικότητας της κατάργησης των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας.

Στο κείμενο της απόφασης τονίζεται ότι η παντελής κατάργηση των παροχών είναι αντίθετη στο Σύνταγμα επειδή στερεί «το δικαιούμενο ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης χαμηλόμισθων Ελλήνων μισθωτών», ενώ επισημαίνεται ότι με αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κριθεί ότι «η επιβολή μέτρων προς εξυπηρέτηση δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας δεν δικαιολογεί εν λευκώ και εκ προοιμίου οποιοδήποτε μέτρο με οποιοδήποτε κόστος».

Όπως έγινε γνωστό, την προσφυγή έκαναν έξι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την παραπάνω απόφαση ο κεντρικός δήμος πρέπει να καταβάλει το ποσό των 2.000 ευρώ στον καθένα (και επιπλέον 6% για τόκους), το οποίο αντιστοιχεί στα δώρα Χριστουγέννων της διετίας 2016-2017 (500 ευρώ για κάθε χρόνο), Πάσχα των ίδιων χρόνων (250 ευρώ κατ’ έτος) και επίδομα αδείας το ίδιο διάστημα (250 ευρώ κατ’ έτος).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Παραβιάζει τη Διακήρυξη των Αθηνών

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου …