Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απόφαση ΣΤΑΘΜΟΣ για τα εργασιακά!

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή που έγινε για αντίστοιχα προβλήματα εργαζομένων – συμβασιούχων στην Ιταλία καλεί στην μετατροπή συμβάσεων που έχουν παραταθεί πέραν μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας, να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφαση του καταλήγει ως εξής: «…σε περίπτωση καταχρηστικής συνάψεως διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την αυτόματη μετατροπή της συμβάσεως ορισμένου χρόνου σε σύμβαση αορίστου χρόνου, αν η σχέση εργασίας συνεχίζεται πέραν μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας, όταν η εσωτερική έννομη τάξη δεν προβλέπει κανένα άλλο αποτελεσματικό μέτρο για την πάταξη των καταχρηστικών πρακτικών που διαπιστώνονται στον κλάδο αυτόν…».

Το Δικαστήριο έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση με αφορμή προσφυγή εργαζομένων σε οργανισμούς πολιτισμού της Ιταλίας, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν εργαζόμενος με ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το χρόνο που επέτρεπε η ιταλική νομοθεσία, αρνούνταν να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.

Στην απόφασή του το δικαστήριο αναφέρει ότι οι χώρες υποχρεούνται να μην χρησιμοποιούν καταχρηστικές πρακτικές στην υπογραφή και παράταση στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να έχουν ορίσει ανώτερο όριο για αυτές. Να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου αυτό να τηρείται ενώ στην περίπτωση που αυτό παραβιάζεται να γίνεται αυτόματα η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ακόμα και στην περίπτωση που η εθνική νομοθεσία το απαγορεύει.

Η ανακοίνωση του Ευρωδικαστηρίου για την απόφαση ΕΔΩ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [241.53 KB]


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η γιαγιά που συγκίνησε τον Ερντογάν: «Μαζί σου μέχρι τον τάφο»

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να τη φροντίζουν για πάντα. Όλη η …