"25 ευρώ" στον ΕΦΚΑ για την διατήρηση της αναπηρικής σύνταξης!

25 ευρώ που δεν γράφονται από το ΕΦΚΑ είναι αναγκασμένα να πληρώνουν τα άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες εφόσον θέλουν να διατηρήσουν την αναπηρική τους σύνταξη ή τα υπόλοιπα προνόμια που δίνονται από την πολιτεία σε αυτή την κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Μιλάμε φυσικά για την εξέταση του ΚΕ.Π.Α (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) από την οποία υποχρεούνται να περνάνε τα ΑμεΑ για να διατηρήσουν τα ποσοστά της αναπηρίας τους, την στιγμή που ήδη έχει κριθεί από προηγούμενες επιτροπές το πρόβλημα τους. Η γνωμάτευση όμως που τους δίνεται ισχύει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια είναι υποχρεωμένοι όταν αυτό περάσει να την ανανεώσουν.

Και εδώ αρχίζει η ταλαιπωρία τους. Για να συμπληρώσουν την αίτηση επανεξέτασης χρειάζεται να την συνοδεύουν από την γνωμάτευση ενός εξειδικευμένου γιατρού πάνω στο πρόβλημα που έχουν η οποία είναι μία εξέταση που κοστίζει 25 ευρώ αφού παρόλο που είναι ασφαλισμένοι δεν γράφεται στον ΕΦΚΑ.

Πού χρειάζεται αυτή η γνωμάτευση αφού θα περάσουν έτσι και αλλιώς από την επιτροπή που θα τους εξετάσει, αυτό είναι ένα ρητορικό ερώτημα, χωρίς απάντηση. Αφού πληρώσουν τα 25 ευρώ και υποβάλλουν το αίτημα αξιολόγησης για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους, μαζί με την γνωμάτευση του γιατρού για το πρόβλημα που έχουν, θα πρέπει να κάνουν υπομονή τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες για να περιμένουμε την κλήση από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

Μόνο τότε και εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι στην πορεία της υγείας τους θα μπορούν να θεωρούνται και πάλι άτομα ΑμεΑ, παίρνοντας τις σχετικές μοριοδοτήσεις στις προκηρύξεις που βγαίνουν, την αντίστοιχη κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ (εφόσον είναι άνεργοι) ή ακόμα και την αναπηρική σύνταξη, σε περίπτωση που το ποσοστό τους είναι πάνω από 67% και κριθούν ότι δεν έχουν την δυνατότητα για να εργαστούν.

Μάλιστα, αν υπολογίσει κάποιος και τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακοινωθεί και επίσημα το πόρισμα της επιτροπής μετά την εξέταση, τότε καταλαβαίνει ότι η όλη διαδικασία εμπεριέχει μία ταλαιπωρία για τα ΑμεΑ που πέρα από τα όποια προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν, χρειάζεται να κάνουν υπομονή και επιπλέον έξοδα για να αποδείξουν τα αυτονόητα.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Περαιτέρω αναβάθμιση από S&P, απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

«Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μέσα σε πολύ λίγους …