2η τράπεζα πουλά «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Την σκυτάλη από την Alpha Bank  λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, όσον αφορά στα πωλητήρια «κόκκινων» δανείων με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, καθώς εστάλη σε επενδυτές σύντομο ενημερωτικό δελτίο καθώς και συμβάσεις εμπιστευτικότητας για το project Symbol.

Ο διαγωνισμός, τον οποίο θα «τρέξει», ως σύμβουλος, η Morgan Stanley, αφορά σε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικής απαίτησης 1,6 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 0,95 δις ευρώ αποτελούν το οφειλόμενο κεφάλαιο.

  • Πρόκειται για περίπου 13.000 δάνεια -καταγγελμένα στην πλειονότητά τους-, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων.
  • Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 0,65 δις ευρώ αφορούν σε εμπορικά ακίνητα και τα υπόλοιπα σε οικόπεδα και κατοικίες.

Σύμφωνα με το teaser, το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στις 10 Δεκεμβρίου και δεσμευτικών στα τέλη Φεβρουαρίου. Στόχος είναι η συναλλαγή να μετρήσει στις επιδόσεις πρώτου τριμήνου 2019, όσον αφορά στο στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) της.

  • Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις επί ακινήτων πηγαίνουν καλά για τις τράπεζες. Η Πειραιώς θα εισπράξει από τη Bain 432 εκατ. ευρώ για να της μεταβιβάσει χαρτοφυλάκιο εντός ισολογισμού απαίτησης, ύψους 1,45 δις ευρώ (project Amoeba). Δηλαδή, το τίμημα άγγιξε το 30% επί του οφειλόμενου κεφαλαίου.
  • Σε τουλάχιστον αντίστοιχα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η τιμολόγηση για το project Jupiter της Alpha BankΑΛΦΑ 0,00%. Η οικονομική προσφορά της Apollo, που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, ακούγεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει, ήδη, υλοποιήσει τη φετινή δέσμευση μείωσης των NPEs καθώς στις 30/6 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της ήταν κατά 1,3 δις ευρώ χαμηλότερα από το στόχο που έχει τεθεί για το τέλος της χρονιάς.

  • Το project Symbol, καθώς και η πώληση ενός νέου χαρτοφυλακίου δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής απαίτησης 700 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρουν στην επίτευξη του στόχου για το 2019.
  • Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια η Εθνική μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 5,5 δις ευρώ, χάρη σε λογιστικές διαγραφές (3,4 δις ευρώ) και σε αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών (2,1 δις).

Στις 30 Ιουνίου ο δείκτης των NPEs στην Ελλάδα διαμορφωνόταν σε 42,6%, με την κάλυψη από προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 60,1%.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ - Ευρωεκλογές: Οι 8 νέοι υποψήφιοι - Βιογραφικά

Η παρουσίαση των οκτώ που εντάχθηκαν στη λίστα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές της 9ης …