Μέσα στο Νοέμβριο "κλειδώνει" το Κοινωνικό Μέρισμα

Οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα μπαίνουν στην τελική ευθεία και αναμένονται στα μέσα του μήνα καθώς τότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο της διανομής του κοινωνικού μερίσματος με εφάπαξ ενίσχυση χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Το ποσό συνολικό ποσό αναμένεται να κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή στα 700 εκατ. ευρώ, αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 περιλαμβάνει ένα ποσό της τάξης των 445 εκατ. ευρώ, ως υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Το πακέτο των παρεμβάσεων αναμένεται να περιλαμβάνει έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης που θα απευθύνεται σε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Πέρυσι το ύψος του ποσού ήταν 400 ευρώ και οι ωφελούμενοι περί τους 55.000.

Ακόμη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εφάπαξ ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει μπαράζ από νομοσχέδια που περιλαμβάνουν τις διατάξεις για μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, επιστροφές αναδρομικών, επιδόματα και κοινωνικά μερίσματα που παίρνουν το δρόμο για την Βουλή.

Το κοινωνικό μέρισμα

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη λίστα των δικαιούχων βρίσκονται φέτος νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες ενώ ένα μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος θα δοθεί υπό μορφή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης, μετά την εκτίναξη των λιανικών τιμών στη ζώνη του 1,15 ευρώ το λίτρο.

Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί και αναμένεται να κλειδώσουν εντός του Νοεμβρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εκτιμήσεις για υπερπλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμα και από τα 700-800 εκατ. ευρώ ( 445 εκατ. ευρώ προέβλεπε το προσχέδιο). Έτσι ανοίγεται ένας δημοσιονομικός χώρος για την διανομή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με το μοντέλο που ακολουθήθηκε και πέρυσι.

Το μέρισμα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο ώστε η δαπάνη να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, παράλληλα με την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr είναι έτοιμη να δεχθεί άμεσα αιτήσεις ενώ εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται και η κατάθεση διάταξης νόμου στη Βουλή αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …