Περισσότερα από 6 δις ευρώ από τις κατασχέσεις στα ταμεία του κράτους

Ρεκόρ όλων των εποχών ετοιμάζεται να σπάσει στο τέλος του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οδηγώντας στο ταμείο του δημοσίου μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων ακόμα και περισσότερα από 6 δις ευρώ.

Στο τέλος Αυγούστου, είχαν εισπραχθεί 3,672 δις ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο οι εισπράξεις έφτασαν τα 4 δις ευρώ. Με αυτούς τους ρυθμούς, τα 6 δις ευρώ στο τέλος του έτους θεωρούνται σχεδόν διασφαλισμένα.

  • Οι εισπράξεις από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κινούνται έντονα ανοδικά ιδίως την τελευταία διετία και τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ το αποδεικνύουν.
  • Το 2014, οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν συγκριτικά περιορισμένες, μόλις 1,561 δις ευρώ.
  • Το 2015, η ρύθμιση των 100 δόσεων από τη Νάντια Βαλαβάνη και το μπαράζ κατασχέσεων οδήγησαν στο πρώτο μεγάλο άλμα. Στο ταμείο μπήκαν 2,261 δις ευρώ από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,641 δις ευρώ από παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη.
  • Το 2016, τα στοιχεία δείχνουν έκρηξη των εισπράξεων στα 5,2 δις ευρώ, οριακά χαμηλότερα στα 5,1 δις ευρώ διαμορφώθηκαν το 2017 και φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων της ΑΑΔΕ, η υπέρβαση του ορίου των 6 δις ευρώ θεωρείται εφικτή.

Πίσω από τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων κρύβονται ιστορίες φοροδοτικής εξάντλησης και κατασχέσεων επί δικαίων και αδίκων, όπως κατέδειξε πρόσφατη έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη, αλλά ο εισπρακτικός μηχανισμός απλώς κάνει τη δουλειά του. Τους φόρους άλλοι τούς ψηφίζουν.

Για την αύξηση των εισπράξεων, πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν πως μεγάλο μέρος της οφείλεται στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Οι κατασχέσεις, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι μειωμένες σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

  • Με μειωμένο πλήθος κατασχέσεων αλλά εισπράξεις αυξημένες, η εξήγηση κρύβεται στην ακριβέστερη στόχευση των εισπρακτικών μηχανισμών. Τα κατασχετήρια εκδίδονται πλέον αφότου οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλευτούν το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, ώστε να διαπιστωθεί εκ των προτέρων εάν ο φορολογούμενος στον οποίο σχεδιάζεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έχει τραπεζικό λογαριασμό. Ακολουθεί το κατασχετήριο.

Πέρυσι, για ένα σύνολο 312.000 ΑΦΜ εκδόθηκαν 1.643.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ή 5,3 κατά μέσο όρο ανά φορολογούμενο και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών προσέκρουσε είτε σε αδειανούς λογαριασμούς, είτε σε ανυπαρξία τραπεζικών λογαριασμών. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν έλειψαν τα φαινόμενα όπου για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα κατασχετήρια τα οποία εκδόθηκαν, οδήγησαν σε πολλαπλάσιες της μίας κατάσχεσης για το ίδιο ποσό.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το -περιορισμένο, όπως υποστηρίζουν- φαινόμενο των πολλαπλών κατασχέσεων για το ίδιο χρέος έχει αναδείξει την ανάγκη τροποποιήσεων στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν επιτρέπει επιστροφή του πλεονάζοντος ποσού, παρά μόνο τον μελλοντικό συμψηφισμό του με άλλες οφειλές.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο εργασίας έως 08-10-2021

Όλες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο εργασίας έως 08-10-2021 Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, υπουργείο …