10 δις ευρώ στέρησε από τους συνταξιούχους η κυβέρνηση με τα "αναδρομικά"

Περισσότερες από 350.000 αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικοί και οι εργατολόγοι εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2018 αυτές τουλάχιστον θα διπλασιαστούν. Ο ΕΦΚΑ έχει ανακοινώσει ότι από αύριο Δευτέρα 12 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα γίνονται δεκτές μόνον αν είναι ηλεκτρονικά και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα γίνονται δεκτές έντυπες αιτήσεις .

Τι θα γίνει, όμως, με τους συνταξιούχους που δεν έχουν κάνει αίτηση
Μιλώντας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, στη Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι όπως και στην περίπτωση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου ήταν ελάχιστοι εκείνοι που είχαν κάνει αγωγές αλλά τα αναδρομικά τα παίρνουν όλοι οι δικαιούχοι στο σύνολό τους, έτσι και ότι ισχύσει για τους συνταξιούχους και τα αναδρομικά, θα ισχύσει για όλους, είτε έχουν κάνει αίτηση είτε όχι.

Στελέχη της κυβέρνησης, πάντως, όπως και η ίδια η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προσγειώνει τις προσδοκίες των συνταξιούχων για αναδρομικά λέγοντας ότι είναι αδύνατον να πληρωθεί ένα τέτοιο ποσό. Το συνολικό ποσό των αναδρομικών υπολογίζεται σε 10 δις ευρώ!

Η απόφαση που αναμένεται να κρίνει την πορεία του θέματος, είναι το τι θα αποφανθεί το ΣτΕ τελικά για τον νόμο Κατρούγκαλου, ωστόσο η απόφαση λόγω εύρους του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται είναι μια πολιτική απόφαση.

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων, πάντως, αποτελούν απειλή για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Συγκεκριμένα, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζεται πως μόνο για τα Δώρα θα χρειαστούν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, αν η αναζήτηση αναδρομικών σταματήσει στην τριετία, ενώ ο συνολικός λογαριασμός, δηλαδή με την αναδρομική αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις, μπορεί να φτάσει στα 10 δισ. ευρώ.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …