Πρόστιμα ύψους 967.015 ευρώ σε 273 εργοδότες διανομέων φαγητού

Πρόστιμα συνολικού ύψους 967.015 ευρώ επέβαλε το ΣΕΠΕ σε επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες απασχολούν οδηγούς διανομής φαγητού, στο χρονικό διάστημα από 1/1/2017 έως και 22/10/18. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ (Διευθύνσεις και Τμήματα Εργασιακών Σχέσεων σε όλη τη χώρα), κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (από 01.01. 2017 έως 22.10.2018), οι επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που διενήργησαν για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας πραγματοποίησαν συνολικά 1.165 ελέγχους στον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που απασχολούνται οδηγοί διανομών (delivery).

  • Από τους παραπάνω ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας κυρίως για τα χρονικά όρια εργασίας και πέντε (5) περιπτώσεις για αδήλωτη εργασία.
  • Το αποτέλεσμα των ελέγχων «έφερε» συνολικά 273 πρόστιμα, συνολικού ύψους 967.015,61 ευρώ.
  • Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων ήλεγξαν 396 εργατικές διαφορές, εκ των οποίων οι 178 επιλύθηκαν επιτυχώς.

Όσον αφορά την ασφάλιση της εν λόγω κατηγορίας εργαζομένων:

Οι διανομείς σε επιχειρήσεις εστίασης υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και των Φορέων – Οργανισμών, για λογαριασμό των οποίων ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, ως μισθωτοί (εξαρτημένη εργασία), βάσει του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 (A 85). Επιπλέον, όσον αφορά τον επαγγελματικό κίνδυνο, οι υπόχρεοι εργοδότες για την καταβολή της εισφοράς επαγγελματικού κινδύνου ορίστηκαν με το Β.Δ. 473/1961 (A 119), όπως ισχύει, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 3 του Ν.Δ. 4104/1960 (A 147).

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή η υπ. Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με το οποίο απαντά σε ερώτηση του βουλευτή Χάρη Θεοχάρη σχετικά με τις συνθήκες εργασίας για δεκάδες διανομείς καταστημάτων εστίασης (ντελίβερι). Όπως επισημαίνει στην απάντησή της η κ. Αχτσιόγλου, το υπουργείο Εργασίας «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων ως διανομείς στα καταστήματα εστίασης».

Η κ. Αχτσιόγλου υπενθυμίζει με την απάντησή της ότι για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της βελτίωσης των όρων εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις «ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας εξέδωσε στις 17/09/2018 (Αρ. Πρωτ. Μ-Δ 390) τη διαιτητική απόφαση ΠΕΝΤ. 3/2018, μέσω της οποίας απορρίφθηκαν όλοι οι λόγοι έφεσης που είχε προβάλει η εργοδοτική οργάνωση και ορίζεται η αναδρομική ισχύς της συλλογικής σύμβασης εργασίας μέσω της οποίας προβλέπεται μισθολογική αύξηση, ενώ κατοχυρώνονται επιδόματα γάμου, τριετίες και επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών». «Η εργοδοτική οργάνωση ωστόσο», επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου, «κατέθεσε έφεση και επί αυτής της απόφασης, η οποία και θα επανεξεταστεί».


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ: 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, …