Ιδιοκτήτες και Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να γνωρίζουν

Ξεκινάει στις 19 Νοεμβρίου η κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας, δηλαδή από την Κάρπαθο και την Κάλυμνο, ενώ θα ακολουθήσει μέσα στον μήνα η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αρτα και Λευκάδα και σταδιακά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιοχές.

Επίσης ξεκίνησε η υποβολή στο Κτηματολόγιο των δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων στις δημοτικές ενότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του Δήμου Κορινθίων και Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων.

Η δήλωση ιδιοκτησίας γίνεται σε δύο βήματα

  • Πρώτον, ο πολίτης θα χρειαστεί να καταθέσει, εκτός από το έντυπο της δήλωσης (του ν. 2308/95), απλά φωτοαντίγραφα του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά του (π.χ. συμβόλαιο), δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής του καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, εφ’ όσον διατίθεται.
  • Δεύτερον, απαιτείται και εντοπισμός του ακινήτου στους ψηφιακούς χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Αυτό μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής, όπου ο πολίτης μπορεί να σχεδιάσει τα όρια του οικοπέδου, να μετρήσει διαστάσεις και εμβαδόν, να εκτυπώσει την εικόνα και να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση ή στα γραφεία κτηματογράφησης, με τη βοήθεια του προσωπικού τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιάς χρονολογίας), εφόσον:

  1. το αναφέρει το συμβόλαιο
  2. γίνεται επίκληση χρησικτησίας σε αγροτεμάχιο/ οικόπεδο, σε περίπτωση μη εμφανών ορίων στο υπόβαθρο του κτηματολογίου
  3. έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό)
  4. έχει ήδη συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία)

Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών» παρέχεται δωρεάν από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr

Από την εφαρμογή αυτή, επιλέγοντας νομό και ΟΤΑ, μπορεί ο πολίτης να περιηγηθεί στην περιοχή που τον ενδιαφέρει και να βρει το ακίνητό του, να σχεδιάσει στον χάρτη τα όρια, να μετρήσει τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και να εκτυπώσει την εικόνα για να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση.

Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμα και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση ενός απλού GPS χειρός, μπορεί ο πολίτης ακόμα και μόνος του να εντοπίσει σε ένα πρώτο επίπεδο τη θέση του ακινήτου. Είναι σημαντικό για τη διαδικασία καταγραφής του ακινήτου του, ο δικαιούχος να απευθυνθεί στο ειδικευμένο προσωπικό του Γραφείου Κτηματογράφησης να εντοπίσει τη θέση και τα όριά του.

Και πάγιο τέλος

Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Για τους βοηθητικούς χώρους (όπως αποθήκη, θέση στάθμευσης), οι οποίοι αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, απαιτούνται 20 ευρώ ανά δικαίωμα.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος μόνο για δύο δικαιώματα.

Εφαρμόζεται μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και μόνο για δικαιώματα κυριότητας και δουλειών.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος «πόλεμος» για τις ενστάσεις

«Βροχή» ενστάσεων για παρατυπίες έχει προκαλέσει νέα ένταση μεταξύ των «87» και των «κασσελίστας» Του …