Μειωμένες εισφορές...μειωμένη και η σύνταξη

Μειώσεις των υποχρεωτικών εισφορών στον ΕΦΚΑ έως και 33,3% για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, νέους επιστήμονες και αγρότες προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ωστόσο, όσοι κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νομοσχεδίου, επιλέγοντας να πληρώνουν τη κατώτατη εισφορά, θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα έχει άμεση επίπτωση και στη σύνταξή τους, η οποία θα βγει μειωμένη.

  • Για παράδειγμα, εκείνοι που θα επιλέξουν να πληρώνουν τα ελάχιστα ασφάλιστρα (στο 20% του κατώτατου μισθού) θα έχουν μικρότερη ανταποδοτική σύνταξη. Ωστόσο, το νομοσχέδιο εισάγει ξεκάθαρη διαδικασία επιλογής των ασφαλισμένων να καταβάλλουν οποτεδήποτε θελήσουν υψηλότερες εισφορές με μια απλή αίτησή τους στον ΕΦΚΑ.
  • Υπενθυμίζεται πως η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται, από την 1/1/2019, κατά 33,3%, δηλαδή από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%.

Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά.

  • Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%, βελτιώνοντας το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους του εισοδήματος.

Νέες διατάξεις

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν εξαγοράσει πλασματικό χρόνο πριν τις 13 Μαΐου του 2016 (έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου) και δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, να καταβάλλουν την διαφορά ανάμεσα στο παλαιό κόστος εξαγοράς και το νέο κόστος, ώστε να αυξηθεί η βάση υπολογισμού της σύνταξής τους.

Υπάρχει ειδική μέριμνα για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, μέσω διάταξης για τις συντάξεις χηρείας. Η διάταξη ορίζει πως κατά παρέκκλιση του νόμου Κατρούγκαλου, η σύνταξη θα δίνεται ολόκληρη (δηλαδή στο 100%) στους δικαιούχους. Η ισχύς της διάταξης ορίζεται από τον Μάιο του 2016 και γι αυτό συμπεριλαμβάνει τους νεκρούς σε Μάνδρα και Μάτι.

Τέλος οι εργαζόμενοι αποκτούν για πρώτη φορά το δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών ή των οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Υπόμνημα Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο για «κόψιμο» των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

«Η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον καταδικασθένα σε ποινή κάθειρξης για ένταξη και …