Προστασία της α΄ κατοικίας και πάλι με ξένο μοντέλο υλοποίησης

Εναλλακτικές λύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενόψει της κατάργησης του νόμου Κατσέλη εξετάζουν οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ αυτών, το κυπριακό μοντέλο, που προβλέπει την επιδότηση από την πλευρά του Δημοσίου του ενός τρίτου της μηνιαίας δόσης που ορίζεται να πληρώνει ο δανειολήπτης του οποίου η πρώτη κατοικία προστατεύεται, εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το κυπριακό μοντέλο, που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με την επωνυμία ΕΣΤΙΑ, καλύπτει όχι μόνον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και οφειλέτες μεσαίας τάξης, καθώς τα όρια της προστασίας για την πρώτη κατοικία συνδέονται με την εμπορική αξία του ακινήτου που μπορεί να φθάνει έως 350.000 ευρώ. Αντιστοίχως, τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί ξεκινούν από 20.000 και φθάνουν έως και 60.000 ευρώ.

Πυρήνα του σχεδίου ΕΣΤΙΑ αποτελεί η υποχρέωση της τράπεζας ή της εταιρείας που έχει εξαγοράσει το δάνειο να αναδιαρθρώσει την οφειλή από στεγαστικό δάνειο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως το επιτόκιο, η διάρκεια αποπληρωμής, και στον βαθμό που ο δανειολήπτης είναι συνεπής με την πληρωμή των μηνιαίων καταβολών το κράτος, συνεισφέρει, από την πλευρά του, το ένα τρίτο της δόσης.

Το πρόγραμμα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Αφενός στο «κούρεμα» σημαντικού ποσού του δανείου από την πλευρά των τραπεζών, αφετέρου στην κρατική επιδότηση του 1/3 της δόσης που θα κληθεί να καταβάλει στην τράπεζα ο δανειολήπτης εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα. Παράμετρος στην οποία συμφωνεί και η τρόικα, υπό τον όρο να αποσυρθεί ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος είναι ταυτισμένος με την κατάχρηση των προστατευτικών του διατάξεων από μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών. Το νέο πρόγραμμα προσφέρει ευελιξία και υπάρχει ενδεχόμενο να μην απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Η τράπεζα μέσω δύο ανεξάρτητων εκτιμητών θα αποτιμήσει την παρούσα αξία του ακινήτου (σ.σ. αυστηρά της πρώτης κατοικίας) που αποτελεί εγγύηση στο «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο. Εν συνεχεία, θα καλέσει τον δανειολήπτη να αποπληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία και όχι το αρχικό δάνειο. Το ποσό μεταξύ της παρούσας αξίας του ακινήτου και του αρχικού ύψους του δανείου θα «κουρευτεί».

  • Το νέο δάνειο θα έχει ανώτερο όριο επιτοκίου. Το πλαφόν στο πρόγραμμα Κύπρου έχει οριστεί στο 3,5%.
  • Η αποπληρωμή του δανείου θα μπορεί να γίνει έως και σε 25 χρόνια.
  • Ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει τις δόσεις που του αναλογούν, χωρίς καμία καθυστέρηση. Διαφορετικά θα χάνει τη ρύθμιση.

Η συγκεκριμένη λύση δεν συνεπάγεται ότι θα μεταφερθεί ως έχει στη χώρα μας. Εξετάζεται ωστόσο ως εναλλακτική επιλογή και μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα για να υποκαταστήσει τον νόμο Κατσέλη εάν και εφόσον κυβέρνηση, τράπεζες και θεσμοί δεν συμφωνήσουν στην παράταση της ισχύος του. Την παράταση για έναν ακόμη χρόνο έχει εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να συμφωνήσουν μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί δραστικά στις 100.000 ευρώ το όριο για την αξία της πρώτης κατοικίας που σήμερα προστατεύεται.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορά ολόκληρο τον κόσμο

Επισήμανε ότι η γεωπολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική τη διεύρυνση …