Στο ΣτΕ προσέφυγε στρατιωτικός δικαστής

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε στρατιωτικός δικαστής και ζητεί να παραταθεί το όριο εξόδου από το στρατιωτικό Σώμα και την Στρατιωτική Δικαιοσύνη και να εξομοιωθεί με όριο εξόδου των δικαστών της Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, οι στρατιωτικοί δικαστές μέχρι το βαθμό του στρατιωτικού δικαστή Α’ αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους μόλις συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους και από το βαθμό του Αναθεωρητή και πάνω αποχωρούν στο 62ο έτος της ηλικίας τους.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Αναθεωρητικού Δικαστηρίου αποχωρούν μεν με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον όμως έχουν συμπληρώσει δυο χρόνια στη θέση αυτή, παρατείνεται η θητεία τους.

Σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές οι δικαστές των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα Εφετών αποχωρούν υποχρεωτικά μόλις συμπληρώσουν το 65ό έτος της ηλικίας τους και όσοι κατέχουν ανώτερο από αυτό βαθμό αποχωρούν υποχρεωτικά μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Στο ΣτΕ προσέφυγε στρατιωτικός δικαστής που κατέχει το βαθμό του Αναθεωρητή Β’ (βαθμός αντίστοιχος του αρεοπαγίτη) ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο «ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, λόγω συμπλήρωσης του 62ου έτους της ηλικίας του».

Στην αίτηση ακύρωσης υποστηρίζει ότι η διαφορά εξόδου από το Σώμα που υπάρχει μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς οι στρατιωτικοί δικαστές όπως και οι συνάδελφοί τους των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων έχουν τα ίδια δικαιώματα που προβλέπονται από το Σύνταγμα (άρθρα 87, 88 και 96).

Ακόμα, υποστηρίζει ότι το άρθρο 4 του Συντάγματος που προβλέπει την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών δεν επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση λειτουργών που έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και παρέχουν το ίδιο ακριβώς δικαιοδοτικό έργο, ενώ παράλληλα τα άρθρα 96, 88 και 87 του Συντάγματος «επιτάσσουν να απολαύουν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί ισότιμης, με ίδια εχέγγυα, προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας», προσθέτει ο στρατιωτικός δικαστής.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ανδρουλάκης από Σητεία: Φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες

Ο Ν. Ανδρουλάκης επισκέφτηκε τη Μονή Τοπλού - Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, τη φτωχοποίηση και την πίεση, …