Χρονιά ΣΟΚ το 2018 για τα παιδιά!

Μία «πληγή» στις καρδιές των παιδιών που μένει μυστικό, μία «ημέρα που πρέπει να τη χρησιμοποιούμε ως εφαλτήριο για τις επόμενες ημέρες για να κάνουμε πράγματα, να προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες, τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, να ταρακουνήσουμε μία κοινωνία».

Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού», Χρήστος Γιαννόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.
Ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε τον απολογισμό της καμπάνιας «Μένει Μυστικό», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα είναι να μιλήσουν τα θύματα, να γίνουν καταγγελίες» και πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο όταν καταδικάζονται παιδόφιλοι, παιδεραστές, να βγαίνουν έξω».

Για θέμα ταμπού έκανε λόγο ο ψυχολόγος Δημητρης Μπουρσινός, ο οποίος επισήμανε ότι «το 2017 πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 129 σχολεία και φορείς σε συνολικά 1.381 γονείς-κηδεμόνες, 206 εκπαιδευτικούς, 2.199 μαθητές και μαθήτριες και 107 επαγγελματίες. Ακόμη και σήμερα, όμως, το θέμα της σεξουλικής κακοποίησης δεν θίγεται στα σχολεία. Δυσκολεύονται να μιλήσουν για αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το «Χαμόγελο του παιδιού»

  • το πρώτο δεκάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 112 σχολεία και φορείς,
  • σε 962 γονείς-κηδεμόνες,
  • 48 εκπαιδευτικούς,
  • 4.157 μαθητές και μαθήτριες,
  • ενώ πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη σε 3.456 άτομα.

Απογοητευτικά είναι τα νούμερα του «Χαμόγελου του παιδιού» σχετικά με τα παιδιά-θύματα.

Το 2017 έλαβε στη γραμμή «SOS 1056» 134 αιτήματα για τη φιλοξενία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας. Τα αιτήματα αφορούσαν 218 παιδιά, εκ των οποίων τα 16 είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2018 η αιτία απομάκρυνσης για 12 παιδιά ήταν η σεξουαλική κακοποίηση.

Στα σπίτια του οργανισμού 

  • το 2017 διέμειναν 297 παιδιά, με τα εννέα εξ αυτών να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση,
  • ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2018 διέμειναν 299 παιδιά, με τα έξι από αυτά να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Και τα διεθνή στοιχεία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που κακοποιούνται δεν το αναφέρουν ποτέ.

  • Ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ηλικία των 18 ετών.
  • Εκατόν πενήντα εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια βιάζονται ή πέφτουν θύματα σεξουλικής βίας κάθε χρόνο, συνήθως από άτομο της οικογένειάς τους.
  • Τα παιδιά με αναπηρία διατρέχουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας.

Ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι το «Χαμόγελο του παιδιού» παρείχε θεραπευτικές υπηρεσίες το 2017 σε 256 παιδιά και το πρώτο δεκάμηνο του 2018 σε 255 παιδιά, ενώ μίλησε για το «Κέντρο Συνηγορίας του Παιδιού», το πρώτο στην Ελλάδα.

«Εμείς έχουμε φτιάξει και διαθέσει ένα κατάλληλων προδιαγραφών δωμάτιο για την συνέντευξη-ανάκριση του παιδιού που έπεσε θύμα κακοποίησης από τους κρατικούς λειτουργούς, ωστόσο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη», ανέφερε και κατέληξε: «Η μόνη λύση είναι να θωρακίσουμε τα παιδιά με γνώση, ώστε να ξέρουν πότε ένα άγγιγμα είναι καλό ή κακό».


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συλλυπητήρια YΠΕΞ σε οικογένειες των θυμάτων των πλημμυρών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Συλλυπητήρια του Υπ.Εξ. στις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Το Υπουργείο Εξωτερικων …