Θέσπιση αλλαγών και το σύστημα τιμολόγησης-αποζημίωσης φαρμάκων

Μία σειρά αλλαγών στο ισχύον σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία συνεδριάζει τακτικά στο υπουργείο, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της αγοράς.

Ανακοίνωσε στους παριστάμενους όπως μεταδίδει το "iatronet.gr", μία δέσμη μέτρων, τα οποία παραδόθηκαν στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για το Φάρμακο και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης.

Τα βασικά μέτρα που παρουσίασε ο κ. Ξανθός είναι τα εξής:

  • Θα γίνεται μία ανατιμολόγηση τον χρόνο, αντί για δύο που ισχύει σήμερα. Σημειώνεται πως σε κάθε ανατιμολόγηση οι τιμές οδηγούνται προς τα κάτω.
  • Τα νέα φάρμακα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα θα λαμβάνουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών στην Ευρωζώνη (διαφορετικές χώρες), αντί των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη.
  • Τα γενόσημα θα λαμβάνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου λήξει η πατέντα (off patent), έναντι 50% που λάμβαναν μέχρι σήμερα.
  • Τα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή ανώτερη των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων.
  • Τα φάρμακα που έχουν τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στη χαμηλότερη τιμή.
  • Το τέλος εισαγωγής νέου φαρμάκου (25%) θα μειωθεί σε 5% κατά τον πρώτο χρόνο, 4% τον δεύτερο, 3% τον τρίτο, 2% τον τέταρτο, 1% τον πέμπτο και στη συνέχεια θα παύει να υφίσταται.
  • Το ποσό υποχρεωτικής επιστροφής υπερβάσεων στον “κλειστό” προϋπολογισμό (clawback), θα διαμορφωθεί στο 25% για την ανάπτυξη κάθε φαρμάκου και στο 75% επί της υπέρβασης. Εξαιρούνται τα εμβόλια, τα υπό διαπραγμάτευση φάρμακα, ενώ τα νέα γενόσημα θα έχουν clawback επί διετία.

Κόστος
Τα μέτρα αναμένεται να έχουν κόστος άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Παρέχουν σημαντικό πλεονέκτημα στα γενόσημα, ενώ πριμοδοτούν σε μεγάλο βαθμό και τα καινοτόμα σκευάσματα.

  • Το clawback γίνεται λιγότερο δυσβάσταχτο, αλλά παραμένει για τις εταιρείες ένας “βραχνάς”, εξαιτίας του οποίου δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

“Βαρύ” χαρακτηρίζεται από την αγορά το θέμα της επιβολής υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με βάση την ανάπτυξη της εταιρείας. Το γεγονός αυτό – σημειώνουν – έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα της κυβέρνησης περί ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της Οικονομίας γενικότερα.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο Κίρκοβο μεταβαίνει σήμερα ο Τσίπρας

Στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας μεταβαίνει o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εγκαινιάσει μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ την έναρξη της κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού φυσι..