Χρέη προς τον ΟΑΕΕ λόγω διπλής ασφάλισης

Εγκύκλιο σχετικά με τις διαδικασίες διαγραφής των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ, εμπόρων που ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ, εξέδωσε η ΕΣΕΕ, που επισημαίνει ότι, το θέμα αφορά τους εμπόρους που είχαν υπαχθεί το 2012 στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ (με το ν. 4075/2012), όμως κανείς δεν τους ενημέρωσε σχετικά, με αποτέλεσμα αυτοί να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά εισφορές στον ΟΓΑ, τις οποίες βέβαια ο ΟΓΑ δεχόταν ανεπιφύλακτα.

Το θέμα τους λύθηκε για το μέλλον με τον ν. 4144/2013, που ρητά όρισε ότι αυτοί παραμένουν στον ΟΓΑ, πλην όμως ο ΟΑΕΕ τους χρέωσε με οφειλόμενες εισφορές μίας ολόκληρης διετίας (2012-2014) και με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις, τις οποίες απαιτούσε ο ΟΑΕΕ μεταβιβάζοντας τις σχετικές οφειλές στο ΚΕΑΟ.

Το πρόβλημα λύθηκε με απόφαση του υπουργείου Εργασίας (ΦΕΚ 5350Β΄) με την οποία τους δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν την διαγραφή των σχετικών χρεώσεων εισφορών, με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που τις ακολουθούν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α) η υπαγωγή στους δύο φορείς να έγινε για την ίδια δραστηριότητα και β) πλήρης ασφάλιση στον πρώην ΟΓΑ κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από τον πρώην ΟΑΕΕ.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ακόμη ότι:

  • Η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμα και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις εφαρμόζονται στις περιπτώσεις όλων των επαγγελματιών, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση υπέρ του πρ. ΟΑΕΕ.
  • Από την υποβολή της πιο πάνω αίτησης εκ μέρους του ενδιαφερομένου μέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΕΦΚΑ, αναστέλλονται όλα τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη. Η αναστολή δεν επέρχεται μόνο στην περίπτωση πρόδηλα αβάσιμης ή προσχηματικής αίτησης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τα τοπικά γραφεία του ΕΦΚΑ στις περιοχές τους, προκειμένου να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις με τα συνοδευτικά έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιότητά τους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …