Μετά θάνατον δικαίωση για την εκπαιδευτικό Ευφροσύνη Μπουλούτα

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ζήτησε στις 20-8-2018 από τη Γενική Διεύθυνση Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας τον φάκελο της υπόθεσης απόλυσης της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα και ανέθεσε στους συνεργάτες του τον επανέλεγχο της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Από τη μελέτη του φακέλου προέκυψαν τα εξής:

  • Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα ή μη της καταγγελίας της σύμβασης της εκπαιδευτικού και ύστερα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, αρχής γενομένης στις 4-10-2012, κατέληξε έναν χρόνο μετά, στις 20-12-2013, στην απόφαση ότι η καταγγελία έγινε νόμιμα και ότι «δεν μπορεί να καταλήξει σε κρίση περί καταχρηστικότητας ή μη».

Στην υπόθεση αυτή οι εκπρόσωποι του Κολλεγίου Ψυχικού αμφισβήτησαν τη νόμιμη σύνθεση του ΚΥΣΔΕ λόγω συμμετοχής εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία όμως είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη, για να επιτύχουν τελικά την εξαίρεση των εκπροσώπων αυτών επικαλούμενοι τη μη αμεροληψία τους.

  • Ως εκ τούτου, σε μία τόσο σημαντική υπόθεση το ΚΥΣΔΕ απέφυγε να αποφασίσει για το κρίσιμο ερώτημα που του ετέθη, ενώ και η εν μέρει απόφασή του ελήφθη από τρία μόνο μέλη, διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να εκπροσωπούνται καθόλου οι εργαζόμενοι, όπως έχει κατοχυρωθεί και γίνεται σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια.
  • Ως εκ τούτου, το Υπουργείο προβαίνει σε ανάκληση της με αριθ. πρωτ. 159082/Ε2/09-10-2015 Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Αποδοχή καταγγελίας σύμβασης εργασίας εκπαιδευτικού…» ως εκδοθείσας κατά παράβαση ουσιώδους τύπου.

Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους εργαζόμενους προχώρησε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε η νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας να κρίνεται από ανεξάρτητη επιτροπή, τρία μέλη της οποίας είναι δικαστές, και μελετά τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα ιδιωτικά σχολεία.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων

ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ: Παρατάσεις προθεσμιών καταβολής λόγω ειδικής τραπεζικής αργίας Ενημερώνουμε τους φορολογουμένους ότι, βάσει …