Λεμέρ: Ορισμένες εταιρείες είναι το ίδιο ισχυρές με Κράτη

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε σήμερα έναντι «της υπερβολικής συγκέντρωσης κεφαλαίων» από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις στον κόσμο, απευθύνοντας έκκληση να «αποκατασταθεί η ισορροπία» προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταστούν «το ίδιο ισχυρές όσο τα Κράτη».
«Για πρώτη φορά στην Ιστορία του καπιταλισμού, βλέπουμε επιχειρήσεις που είναι το ίδιο ισχυρές με Κράτη» είπε ο Λεμέρ, αναφέροντας τις περιπτώσεις εταιρειών που διαθέτουν «χρηματιστηριακή αξία ύψους 800, 900 ή 1000 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Αυτά τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης «ισοδυναμούν με τον εθνικό πλούτο» ορισμένων «μεγάλων Κρατών του πλανήτη», συνέχισε ο υπουργός, ο οποίος εκφώνησε μια ομιλία στη λήξη των εργασιών του φόρουμ «Rendez-vous de Bercy», με τη συμμετοχή οικονομολόγων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Η χρηματιστηριακή αξία της Amazon και της Apple υπερέβη προσωρινά τον περασμένο χρόνο τα 1000 δισεκατομμύρια δολάρια, προτού καταγράψει μείωση (σήμερα στα 735 δισεκατομμύρια για την Apple και 815 δισεκατομμύρια για την Amazon, ακριβώς πίσω από τη Microsoft στα 820 δισεκατομμύρια).
Εντούτοις, η αξία αυτών των επιχειρήσεων παραμένει πολύ υψηλότερη σε σχέση με το ΑΕΠ πολλών κρατών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέρχεται στο επίπεδο του ΑΕΠ της Ολλανδίας, της 18ης οικονομικής δύναμης παγκοσμίως με 825 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 2,583 τρισεκατομμυρίων της Γαλλίας.
Κατά την άποψη του Γάλλου υπουργού, αυτή η κατάσταση «θέτει μια πραγματική δυσκολία, καθώς η κεφαλαιακή συγκέντρωση ορισμένων επιχειρήσερων μπορεί να οδηγήσει στην πολιτική επικράτησή τους», αναφέροντας το παράδειγμα εταιρειών που «δημιουργούν το δικό τους νόμισμα», οικειοποιούμενες «μια δύναμη συγκρίσιμη με εκείνη των Κρατών».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …