Οικογενειακός γιατρός: Ερχεται διπλό δέλεαρ για τους γιατρούς - Καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας

Οικογενειακός γιατρός: Ερχεται διπλό δέλεαρ για τους γιατρούς - Καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας

«Θεραπεία» για τον οικογενειακό γιατρό και τις Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά τις συνεχείς δυσκολίες που παρουσιάστηκαν για την ανεύρεση τόσο γιατρών όσο και εγκαταστάσεων για τις νέες Μονάδες.

Επειτα από ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου να εργαστεί για δύο χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο) στις ΤΟΜΥ, αλλά και να συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές τόσο στις συνθήκες συνεργασίας όσο και στις αμοιβές των ιδιωτών γιατρών που θα συμβληθούν ως οικογενειακοί με τον ΕΟΠΥΥ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το Έθνος, αναμένεται να ξεκινήσει νέο διάλογο με εκπροσώπους του κλάδου για τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών το επόμενο διάστημα με νέες βελτιωμένες οικονομικές προτάσεις, αλλά και διαφορετικές συνθήκες εργασίας για τους ιδιώτες που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Κώστα Μπαριώτα, σχετικά με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αν και υπεραμύνθηκε του νέου συστήματος με τον οικογενειακό γιατρό και τις ΤΟΜΥ, δεν έκρυψε τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στην υλοποίηση του σχεδίου.

Ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις, ενώ προανήγγειλε αλλαγές και βελτιώσεις στις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Δώσαμε τη δυνατότητα να ανοίξει το σύστημα που ήταν κλειστό και σε νέους γιατρούς και είναι ανοιχτή η πρόσκληση από τον ΕΟΠΥΥ, με αυτές τις συνθήκες και τους όρους που έχουμε, τις συμβάσεις, και που θα προσπαθήσουμε, και ήδη το έχουμε κάνει μία φορά, να τις βελτιώσουμε».

Πάντως ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι σήμερα, 16 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, υπάρχουν 110 νέες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ), οι οποίες όπως παραδέχτηκε «λειτουργούν με προβλήματα όχι με τη στελέχωση που θα θέλαμε, δηλαδή με την πλήρη επάρκεια ιδιαίτερα σε ιατρικό δυναμικό».

Δημόσιες επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά στο κόστος των νέων Μονάδων υπογράμμισε ότι αυτό κινείται στα 70 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους θα υπάρχει σταδιακή «εμπλοκή» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε το κόστος λειτουργίας των ΤΟΜΥ να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.

Σχετικά με το προσωπικό των ΤΟΜΥ ανέφερε ότι με τη νέα προκήρυξη στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρχουν 500 οικογενειακοί γιατροί για τις δημόσιες δομές και περίπου 1.000 άτομα λοιπό προσωπικό, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας κ.ά.

Για τον ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι έχουν συμβληθεί 700 οικογενειακοί γιατροί, ενώ 1.800.000 πολίτες έχουν ήδη εγγραφεί σε οικογενειακούς γιατρούς.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το Περιστέρι θα επισκεφθεί την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης

To πρόγραμμα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αναλυτικά Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στις …