«Πάγωσε» η ανάπτυξη στην Βρετανία λίγο πριν το Brexit

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Η ανάπτυξη στην Βρετανία επιβραδύνθηκε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ενώ ειδικά ο Δεκέμβριος αποδείχτηκε ιδιαίτερα κακός μήνας για την οικονομία, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε.
Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν απορριφθεί από την βρετανική Βουλή η συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους όρους του Brexit, όμως καταδεικνύουν τους κινδύνους που διατρέχει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με αναιμικό ρυθμό 0,2%, καθώς πτώσεις καταγράφηκαν τόσο στην μεταποίηση όσο και στις κατασκευές.
Οι επιχειρηματικές επενδύσεις συνέχισαν την καθοδική τους πορεία για τέταρτο συναπτό τρίμηνο, πέφτοντας κατά 1,4%.
Μοναδικό φωτεινό σημείο ήταν οι υπηρεσίες, το ισχυρότερο σκέλος της βρετανικής οικονομίας, όπου οι δραστηριότητα τονώθηκε κατά 0,4%.
Τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου δίνουν επίσης την πρώτη εικόνα για την πορεία της βρετανικής οικονομίας καθ’ όλη την διάρκεια του περασμένου έτους.
Το Γραφείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη σε βάθος δωδεκαμήνου περιορίστηκε στο 1,4%, που συνιστά την χειρότερη επίδοση από το 2009, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, δηλαδή περίπου επτά εβδομάδες.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …