Υπό τον Τσίπρα η σύσκεψη για την κύρια κατοικία- Δυσαρέσκεια από ΕΕ και ΕΚΤ

Για "σημαντική πρόοδο" και "πολύ καλό κλίμα" όσον αφορά τις συζητήσεις με τις τράπεζες για το διάδοχο σχήμα προστασίας για την πρώτη κατοικία έκαναν λόγο πληροφορίες από το Μαξίμου.
"Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να έχουμε την τελική συμφωνία επί της πρότασης για την πρώτη κατοικία" ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Τόνιζαν μάλιστα πως ο νέος νόμος θα ψηφισθεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου και το πλαίσιο θα είναι τέτοιο, ώστε να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες, να είναι «κοινά επωφελές» και να προστατεύει την κύρια κατοικία.
Η σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τραπεζών, πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δείγμα της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Η κυβέρνηση κατέθεσε νέες προτάσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό και για τα κόκκινα δάνεια, που έχουν γνωστοποιηθεί και στην ευρωπαϊκή πλευρά,
Μεταξύ άλλων, στις αναθεωρημένες προτάσεις της η κυβέρνηση γίνεται λόγος για όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 120.000 ευρώ (από 200.00 ευρώ) και ετήσιο εισόδημα του δανειζόμενου στα 20.000 ευρώ. Επίσης, άλλη πρόταση είναι η επιδότηση κατά 1/3 της μηνιαίας δόσης, ενώ ενδέχεται να ενταχθούν στη ρύθμιση και έμποροι που έχουν υποθηκευμένο ακίνητό τους για επιχειρηματικά δάνεια με διευκολύνσεις όπως κούρεμα ή επιμήκυνση δανείου.
Σημειώνεται πάντως ότι σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας και Ευρώπη επικρατεί δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές προτάσεις, καθώς, όπως επισημαίνεται, ενισχύεται έτσι η "κουλτούρα των κακοπληρωτών" και όχι το τραπεζικό σύστημα. Επομένως, τονίζεται, αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές αλλαγές δεν θα δοθεί "πράσινο φως".


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μυτιλήνη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με Τούρκους τουρίστες

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την εφαρμογή της έκδοσης της visa express ενώ διαπίστωσε την …