Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Αθηνών

photo: pexels

Δυναμική πρόοδο παρουσίασε την προηγούμενη χρονιά το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (ΙΠΕ) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μετά τη διεύρυνση της δραστηριότητάς του, όπως προκύπτει από τη διαμόρφωση στέρεης υποδομής σε ανθρώπινο δυναμικό, την υπογραφή νέων συμφωνιών συνεργασίας με τις Μητροπόλεις της χώρας, με εκκλησιαστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, την υλοποίηση ενός ευρύτατου και πρωτοπόρου κύκλου, χρηματοδοτούμενων και μη, προγραμμάτων επιστημονικής κατάρτισης και επιμόρφωσης των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το ΙΠΕ: α) Παρουσίασε σε δύο ενημερωτικές ημερίδες, με μεγάλη επιτυχία, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, το περιεχόμενο και τους στόχους του νέου κύκλου προγραμμάτων επιμόρφωσης των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας, για την περίοδο 2017-2020, που εντάσσονται στην Πράξη «Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Το περιεχόμενο της Πράξης προβλέπει τη λειτουργία 240 τμημάτων σε όλη τη χώρα και αποτελείται από 10 θεματικές ενότητες, οι οποίες προσφέρουν στους συμμετέχοντες, μέσα από τη σύζευξη θεολογικού και επιστημονικού λόγου, τα εφόδια για τη βελτίωση και ενίσχυση των προσόντων τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολύμορφες , σύγχρονες προκλήσεις κατά την άσκηση του ποιμαντικού και κοινωνικοπρονοιακού έργου της Εκκλησίας.
β) Μέχρι σήμερα, έχει συνάψει σύμφωνα συνεργασίας με 51 Μητροπόλεις, ενώ εντός του τρέχοντος έτους προβλέπεται να επεκταθούν οι συνεργασίες και με άλλες.
γ) Η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος της Πράξης, αλλά και των μη χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και εργαστηρίων, που απαιτούν, ως προϋπόθεση, τη δημιουργία και ανάπτυξη σοβαρής, πολύπλευρης υλικοτεχνικής υποδομής. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου 2018-2019 έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη δρομολογηθεί 109 συνολικά προγράμματα σε 33 Μητροπόλεις και συνεργαζόμενους φορείς, στα οποία συμμετείχαν 1.450 κληρικοί και λαϊκά στελέχη. Εξ αυτών, 1.006 επιμορφούμενοι έχουν μοριοδοτηθεί βάσει του ισχύοντος συστήματος πιστοποίησης, ενώ στους υπόλοιπους έχει χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης από πιστοποιημένους φορείς. Εκ των 109 προγραμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται αυτά που εντάσσονται στην Πράξη, καθώς και τα εργαστήρια ποιμαντικού έργου, τα 50 έχουν ολοκληρωθεί, τα 27 βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τα 32 έχουν ήδη δρομολογηθεί.
δ) Έναν από τους κύριους στόχους της αποστολής του ΙΠΕ αποτελεί η ανάπτυξη συνεργασιών τόσο με τις Μητροπόλεις όσο και με άλλους εκκλησιαστικούς και μη φορείς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, έπειτα από σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία προβλέπει την υλοποίηση προγραμμάτων στις 15 Ιερές Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου, της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους υπήρξε διεύρυνση των συνεργασιών του και με άλλους φορείς. Συγκεκριμένα, υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση της συνεργασίας και με άλλους ακαδημαϊκούς φορείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση της Prorata για την τηλεόραση του Attica

Νέα δημοσκόπηση της Prorata, για την τηλεόραση ATTICA TV Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές …