Βούτσης σε Καμμένο για ορκωμοσία Κουίκ: Δεν ευσταθεί η ακυρότητα

«Ουδέν μεμπτό», απαντάει ο Πρόεδρος της Βουλής στον Πάνο Καμμένο και τις καταγγελίες του περί «άκυρης και ανυπόστατης» ορκωμοσίας του Τέρενς Κουίκ και «ομιχλωδών πρακτικών» εκ μέρους του.
Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο Νίκος Βούτσης, αποκρούει τις αιτιάσεις του κ. Καμμένου, τονίζοντας ότι έχει ακολουθηθεί κατά γράμμα το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και αποδίδοντας τις επικρίσεις του σε πιθανή «άγνοια» ή διαφορετική ερμηνεία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Πάνου Καμμένου ότι της ορκωμοσίας του κ. Κουίκ έπρεπε να προηγηθεί επιστολή του κόμματος των ΑΝΕΛ περί συναίνεσης στην πλήρωση ή αντικατάσταση της κενής θέσης, τονίζοντας ότι «δεν ευσταθεί».
«Ο ισχυρισμός σας ότι η αναπλήρωση της έδρας είναι στη διακριτική ευχέρεια του κόμματος με το οποίο εκλέχθηκε ο παραιτηθείς βουλευτής και ότι μπορεί το κόμμα να επιλέξει τη μη αναπλήρωσή του δεν ευσταθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.
Προς επίρρωσιν των λεγομένων του μάλιστα επικαλείται την εκλογική νομοθεσία (άρθρο 103 παρ. 1 του Π.Δ 26/2012), σύμφωνα με την οποία: «οι βουλευτικές έδρες που κενώνονται για οποιοδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου σε κάποια εκλογική περιφέρεια, πληρώνονται από τους αναπληρωματικούς του ίδιου συνδυασμού στην ίδια εκλογική περιφέρεια, που τυχόν έχουν ανακηρυχθεί, οι οποίοι καλούνται από τον Πρόεδρο της Βουλής για την πλήρωση της έδρας που κενώθηκε κατά τη σειρά της ανακήρυξής τους».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι διαφορετικό πράγμα η «αναπλήρωση» κι άλλο η περίπτωση της «αναπληρωματικής εκλογής», προκειμένου η Βουλή να μην μένει με λιγότερους από 300 βουλευτές, που αναφέρεται στην προκήρυξη αναπληρωματικής εκλογής στην εκλογική περιφέρεια όπου κενώθηκαν οι έδρες στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αναπληρωματική ή ο αριθμός τους έχει εξαντληθεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η απάντηση του κ. Βούτση και ως προς τις αιτιάσεις του Προέδρου των ΑΝΕΛ ότι ο ίδιος όφειλε να του αποστείλει επιστολής διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.
«Δεν έχω δικαίωμα να στείλω τέτοια επιστολή αδυναμίας λειτουργίας μίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ούτε έχω στείλει πουθενά κάτι τέτοιο. Η διαδικασία γίνεται αυτομάτως από τις υπηρεσίες της Βουλής. Πρόκειται για πάγιους κανόνες και διοικητικές πράξεις που εφαρμόζονται αυτομάτως», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αιχμές του κ. Καμμένου για τις επιστολές «πίστης» στην κυβέρνηση από τον Τέρενς Κουίκ και 6 ανεξάρτητους βουλευτές.
Κατόπιν τούτου έριξε «άκυρο» στο αίτημα του κ. Καμμένου για γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
«Υπάρχει μία άλλη ερμηνεία, μια προσπάθεια.. ή άγνοια. Γι’ αυτό και η επιστολή μου, για να μην υπάρχουν σκιαμαχίες. Άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα για να απευθύνω ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει αντικείμενο προς ερώτηση. Είναι όλα πολύ σαφή, δεν υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Τα υπόλοιπα είναι πολιτική κριτική κι ο καθένας έχει το δικαίωμα να την κάνει», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντας σχετικά τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ - Παρουσίαση ευρωβουλευτών: Οι 35 ψηφισμένοι, οι δύο νυν και οι πέντε «προεδρικοί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σε εκδήλωση τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, παρουσία του …