«Ωκεανίς»: Βαρόμετρο η Πέμπτη για τη βαρυχειμωνιά

Την Πέμπτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να έχουν πληρέστερη εικόνα οι μετεωρολόγοι σχετικά με την έκταση και τη διάρκεια του νέου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, ονόματι «Ωκεανίς», που αναμένεται να πλήξει τη χώρα κατά το Σαββατοκύριακο.

Δεδομένο ήδη θεωρούν πως αναμένονται χιονοπτώσεις και πως ο υδράργυρος θα κάνει «βουτιά» έως και άνω των 10 βαθμών Κελσίου στην Αττική και την υπόλοιπη Επικράτεια, συγκριτικά με Δευτέρα και Τρίτη αυτή την εβδομάδα.

«Είναι νωρίς, δεν ξέρουμε ακόμη 100% πώς θα κινηθούν τα βαρομετρικά συστήματα. Αν, όμως, διατηρηθούν, υπάρχει πιθανότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο να βιώσουμε μία από τις σημαντικότερες χιονοκακοκαιρίες της τελευταίας δεκαετίας. Το έντονο κρύο έχει πια "κλειδώσει" από το προσεχές απόγευμα του Σαββάτου και στη συνέχεια. Το ζήτημα είναι να δούμε πού θα χιονίσει. Την Πέμπτη το βράδυ θα ξέρουμε τι θα συμβεί με πάσα λεπτομέρεια για όλες τις περιοχές της χώρας» αναφέρει, μέσω Facebook, ο μετεωρoλόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, κάνει λόγο για ψυχρή εισβολή μετά την Παρασκευή απο την Ανατολική Ευρώπη, πτώση της θερμοκρασίας περί τους 12 βαθμούς και βοριάδες 8 με 9, τοπικά 10, μποφόρ το Σαββατοκύριακο.

Όπως σημειώνει, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι εν αναμονή της τελικής θέσης του χαμηλού, παρακολουθεί την εξέλιξη των βαρομετρικών συστημάτων και θα ενημερώσει έγκαιρα κι αναλυτικά για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας.

Ο ίδιος ανέβασε στο Διαδίκτυο και σχηματική απεικόνιση με την εβδομαδιαία πρόγνωση του καιρού από την Πέμπτη.

Και το όνομα αυτής «Ωκεανίς»!

Η νέα επερχόμενη κακοκαιρία πήρε από τους μετεωρολόγους του κόμβου meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) το όνομα Ωκεανίς. Όπως επισημαίνουν, αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής και κυρίως το διήμερο Σάββατο και Κυριακή. Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας λόγω της έλευσης αερίων μαζών πολικής προέλευσης από τα βορειοδυτικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα, όσο και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονες βροχοπτώσεις συμπεριλαμβάνεται εκ νέου η Κρήτη.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, ενώ πολύ θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ θα επηρεάζουν κατά περιόδους χερσαίες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Σε βίντεο του meteo.gr προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την «Ωκεανίδα» από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής έως και το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα και με το meteo.gr, τα προγνωστικά στοιχεία είναι ακόμη αρκετά ευμετάβλητα. Λεπτομέρειες σχετικά με τις περιοχές που θα δεχτούν τις σημαντικότερες χιονοπτώσεις, καθώς και τα υψόμετρα χιονόπτωσης ανά περιοχή (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) δεν είναι ακόμα διαθέσιμες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΕΜΥ & meteo.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ - Παρουσίαση ευρωβουλευτών: Οι 35 ψηφισμένοι, οι δύο νυν και οι πέντε «προεδρικοί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σε εκδήλωση τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, παρουσία του …