Guardian: Η τετραήμερη εργασία αυξάνει την παραγωγικότητα, μειώνει τα άγχη

Shutterstock.com

Λιγότερες μέρες δουλειάς και μεγαλύτερη αποδοτικότητα επιλέγουν οι Βρετανοί καθώς σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian ολοένα και περισσότερες μικρές επιχειρήσεις αποφασίζουν να υιοθετήσουν το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η αλλαγή αυτή η οποία ελκύει και το πολιτικό ενδιαφέρον, δεν γίνεται για να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων καθώς ο μισθός τους παραμένει ο ίδιος.
Το νέο καθεστώς έχει μεγάλη θετική επίδραση στους εργαζόμενους καθώς οι λιγότερες ώρες εργασίας αποδεικνύεται ότι αποφέρουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα και καλύτερη ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Το παράδειγμα της τετραήμερης εργασίας ακολούθησε μια βιοτεχνία κατασκευής εσωρούχων, μια εταιρεία σχεδιασμού φώτων, ένα γραφείο επικοινωνίας καθώς και ένας αρχιτέκτονας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τετραήμερη εργασία αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων για οικονομικούς, κοινωνικούς, τεχνολογικούς λόγους καθώς και για λόγους υγείας.
Χιλιάδες άτομα παρουσιάζουν κάθε χρόνο υπερκόπωση λόγω δουλειάς ενώ η καθημερινή πολύωρη εργασία καθιστά τη μέριμνα των παιδιών και τη φροντίδα της οικογένειας όλο και πιο δύσκολη.
«Δύο μέρες στις εφτά αρκούν απλά για να συνέλθεις μετά από μια αγχωτική εβδομάδα. Οι τρεις όμως είναι αρκετές για να συνέλθεις και για να έχεις χρόνο να κάνεις και κάτι άλλο. Αισθάνεσαι σαν η δουλειά να διακόπτει το Σαββατοκύριακο και όχι το αντίστροφο», δήλωσε ο Νιλ Νόουλς, της εταιρείας Elektra Lighting που υιοθέτησε την τετραήμερη εργασία.
Εκπρόσωποι άλλων εταιρειών που συμπορεύονται με το τετραήμερο μοντέλο δήλωσαν ότι αυξήθηκε η παραγωγικότητα των εργαζομένων οι οποίοι αξιοποιούν την έξτρα ημέρα για να ασχοληθούν με τις οικογένειές τους και με άλλες δραστηριότητες, ακόμα και εθελοντισμό.
Η χρηματοδοτική εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία Perpetual Guardian αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τεστ σχετικά με την επίδραση της τετραήμερης εργασίας.
Η εταιρεία ισχυρίζεται πως οι εργαζόμενοί της τώρα είναι περισσότερο αποδοτικοί και ο διευθυντής της Άντριου Μπαρνς θεωρεί πως έχει έρθει η ώρα για την εφαρμογή της ιδέας.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες εταιρείες για να της δώσουν μια ευκαιρία. Θα εκπλαγούν από την βελτίωση τόσο της ίδιας της εταιρείας όσο και του προσωπικού της αλλά και της ευρύτερης κοινότητας», ανάφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι το μοντέλο βοηθάει και στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους γονείς καθώς οι μητέρες επιστρέφουν ευκολότερα στην εργασία ενώ οι πατέρες έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο σπίτι.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …