Επίδομα ενοικίου: Τι γίνεται με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια και τις αιτήσεις σε εκκρεμότητα

photo: Eurokinissi

Επίδομα ενοικίου: Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα και μάλιστα πρόκειται για τις μισές αιτήσεις από το σύνολο των υποβληθέντων.

Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, πρόκειται για αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε αναμονή συναίνεσης, που θα εγκριθούν ενώ υπάρχουν και αυτές που είναι μεν σε εκκρεμότητα αλλά δεν θα εγκριθούν λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων.
Ωστόσο το πρόβλημα επικεντρώνεται στα ηλεκτρονικά μισθωτήρια καθώς δεν έχουν υποβληθεί.

Τα μισθωτήρια συμβόλαια ενοικίασης κατοικιών υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Όλοι όσοι εκμισθώνουν ακίνητα αλλά και όλοι όσοι είναι μισθωτές υποχρεούνται να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες: οι μεν πρώτοι να καταχωρίσουν τα στοιχεία της μίσθωσης (ΑΦΜ μισθωτών, ποσό μισθώματος, διάρκεια, αριθμός παροχής ρεύματος, ΑΤΑΚ ακινήτου), οι δε δεύτεροι να τα αποδεχτούν.

Με την εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΑΑΔΕ στο Taxisnet, δεν χρειάζεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πηγαίνουν στην εφορία ώστε να θεωρήσουν και να υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο. Ακόμη και η επέκταση του μισθωτήριου μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Μέσω της υπηρεσίας Μισθωτήρια Ακινήτων ο ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί από τον υπολογιστή του να υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο και αυτόματα θα ενημερώνεται και ο ενοικιαστής με το περιεχόμενο του μισθωτηρίου.

Από την ηλεκτρονική εφαρμογή μπορείτε να υποβάλετε/να δείτε/να αποδεχτείτε δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για την ακίνητη περιουσία. Με την ολοκλήρωση της υποβολής θα εκτυπώνεται «ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ»

Προσοχή! Εάν για το ακίνητο που εκμισθώνετε έχετε υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), αυτό πρέπει να συμπληρώνεται στα σχετικά πεδία των ηλεκτρονικών δηλώσεων μίσθωσης.

Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίηση της.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη - Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και γυναικεία απασχόληση

Το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην αγορά εργασίας επισημαίνεται σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις …