Τάσος Σπηλιόπουλος: Η ΝΔ θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου πρώτο απ' όλα

Τάσος Σπηλιόπουλος: Η ΝΔ θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου πρώτο απ' όλα

Εκδήλωση για το ασφαλιστικό, και τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, διοργάνωσε απόψε το τμήμα Οικογενειακής Πολιτικής - Ισότητας των Φύλων της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Τάσος Σπηλιόπουλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το χειρισμό των σχετικών θεμάτων και επεσήμανε ότι «η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε το ασφαλιστικό στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων της αυριανής κυβέρνησης». Τόνισε, ότι «το πρώτο που θα γίνει, είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου», προκειμένου στη συνέχεια να θεσπιστεί ένα ασφαλιστικό σύστημα για το οποίο έχει ήδη μιλήσει η ΝΔ, με τρεις πυλώνες: έναν «αναδιανεμητικό», έναν «αποθεματικό» και έναν «εθελοντικό».

Ο κ. Σπηλιόπουλος υποστήριξε ότι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού «ουσιαστικά ακυρώνεται από τη μείωση του αφορολόγητου», και υπογράμμισε ότι με κυβέρνηση ΝΔ οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν. Στόχος είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω της δημιουργίας καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας, σημείωσε.

«Η ενοποίηση των ταμείων έγινε μόνο κατ' όνομα» εκτίμησε η τέως διευθύντρια Εσόδων του περιφερειακού υποκαταστήματος του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Όλγα Μπαλλά.

«Παρότι ενοποιήθηκαν τα ταμεία σε ένα ταμείο, στον ΕΦΚΑ εξακολουθεί να λειτουργεί κάθε ένα ταμείο όπως λειτουργούσε. Η μόνη αλλαγή που έχουμε με τον ν. 4387/16, είναι ότι ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, που ποίκιλε από κάθε ταμείο, βγαίνει πλέον με τα ίδια στοιχεία. Είναι η εθνική σύνταξη 384 ευρώ και η ανταποδοτική που εξαρτάται από το σύνολο των ημερών εργασίας και από τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά» ανέφερε.

Η κ. Μπαλλά επεσήμανε πάντως, ότι για να ολοκληρωθεί ουσιαστικά η «ολική συνένωση» των ταμείων, απαιτείται μια μακροχρόνια διαδικασία - και πρόσθεσε:

«Κάποια στιγμή θα γίνει κανονισμός οργανισμός παροχών ΕΦΚΑ και θα έχουν όλοι τις ίδιες προϋποθέσεις, γιατί τώρα ένας του ΙΚΑ δικαιούται μειωμένη σύνταξη, άλλος του ΤΕΒΕ δεν δικαιούται, παρότι είναι και οι δύο στον ΕΦΚΑ».

Για τους τρόπους ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή, την πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και για την αναμενόμενη ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων στις αρχές Απριλίου μίλησε η νομικός, από περιφερειακό ΚΕΑΟ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Ζιούτα.

«Είναι μια Βαβέλ ο ΕΦΚΑ. Το κύριο πρόβλημα είναι η δυσκολία εντοπισμού των οφειλών που έχει κάποιος σε όλα τα ταμεία, δηλαδή η συνολική εικόνα η οποία είναι αποσπασματική, πολλές φορές και εσφαλμένη» είπε η κ. Ζιούτα. Επεσήμανε δε, ότι η κατάσταση αυτή είναι δυνητικά πηγή καθυστερήσεων και προβλημάτων για τους ασφαλισμένους.

Για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων σχετικά με τις περικοπές των ν. 4051 και ν.4093/12 και την προσφυγή κατά του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, αλλά και τις διεκδικήσεις των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, στην εκδήλωση μίλησε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ανδριόπουλος.

«Οι συνταξιούχοι έχουν αποφάσεις από το ΣτΕ, αυτές του 2015. Περιμένουμε την τύχη του νόμου Κατρούγκαλου στο ΣΤΕ - ψηφίστηκε το 2016 - ώστε να ολοκληρωθεί το παζλ με τις περικοπές των συντάξεων. Υπάρχει για τους συνταξιούχους δυνατότητα με ατομικές και με ομαδικές αγωγές (για να τους βγαίνει φθηνότερα) να διεκδικήσουν τις περικοπές, τουλάχιστον των τελευταίων ετών από το 2015 και μετά. Για τους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχουν αποφάσεις από το τμήμα του ΣτΕ, αναμένεται απόφαση και από την ολομέλεια του ΣτΕ, μέχρι το Πάσχα».

Τη συζήτηση συντόνισε η αναπληρώτρια διευθύντρια Δ.Ε. ΝΔ, Θεσσαλονίκης, Αναστασία Ασπρούτσου και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το ευρώ υποχωρεί 0,12%, στα 1,0817 δολάρια

Το ευρώ βρίσκεται στα 163,4640 γεν, στο 0,8551 με τη στερλίνα και στο 0,9768 με …