Πως θα «κουρευτούν» οι οφειλές στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Συνεχίζεται η συζήτηση προεκλογικών παροχών από στελέχη της κυβέρνησης και αυτή την φορά σειρά είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην ρύθμιση των 120 δόσεων που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα και ξεκαθάρισε ότι θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» της βασικής οφειλής. «Περιλαμβάνει πέρα από το ‘’κούρεμα’’ προσαυξήσεων που υπάρχουν στις ρυθμίσεις και ΄΄κούρεμα’’ βασικής οφειλής, κεφαλαίου. Αυτό δεν υπήρχε σε προηγούμενες ρυθμίσεις», είπε η υπουργός Εργασίας.
Η απόφαση αυτή φέρεται να έχει ενοχλήσει τους δανειστές που θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση για άλλη μία φορά κλείνει το μάτι στους κακοπληρωτές. «Είναι απαράδεκτο να έχουμε ‘’κούρεμα’’ της βασικής οφειλής γιατί δημιουργούμε κακό προηγούμενο. Θα πει ο οφειλέτης, αυτός που πληρώνει κανονικά θα θεωρήσει ότι είναι βλάκας», είπε στον ΣΚΑΪ ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης.
Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση σκέφτεται για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες επανυπολογισμό των οφειλών της περιόδου 2002-2016. Μόλις γίνει αυτός ο επανυπολογισμός αυτομάτως θα υπάρξει μία μείωση της οφειλής.
Επιπλέον θα γίνει επανυπολογισμός των προστίμων αλλά και αυτός θα γίνει πάνω στο νέο μειωμένο κεφάλαιο που θα έχει προκύψει μετά τον επανυπολογισμό. Στη συνέχεια θα γίνει «κούρεμα» ύψους 85%.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η συνολική τελική μείωση να κυμαίνεται μεταξύ 60% και 65%. Από το ποσό που θα μείνει μετά από αυτούς τους επανυπολογισμούς θα έχουμε πληρωμή έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς 13ης σύνταξης, 13ου μισθού και «στοπ» στη μείωση του αφορολογήτου
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού στο Δημόσιο, ενώ επιμένει ότι δεν θα προχωρήσει η νομοθετημένη περικοπή του αφορολόγητου. «Το λέμε και τώρα για τη μείωση του αφορολογήτου. Δεν θα γίνει από την δική μας κυβέρνηση. Η ΝΔ λέει θα δούμε, θα συζητήσουμε», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, ΤάσοςΠετρόπουλος.
Αν δεν περικοπεί το αφορολόγητο δεν θα έρθουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η επαναφορά του δώρου των Χριστουγέννων στο Δημόσιο θα κοστίσει 900 εκατ. ευρώ. Το σύνολο για τα δύο αυτά μέτρα είναι 2,8 δισ. ευρώ όταν το υπερπλεόνασμα για φέτος και του χρόνου είναι 1,98 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν «παγώσει» την καταβολή των νέων συντάξεων, κύριων και επικουρικών και εφάπαξ. Το υπουργείο Εργασίας θέλει να μην πάει σε εκλογές έχοντας μία στρατιά συνταξιούχων που δεν έχει πάρει ακόμη την σύνταξη του σκέφτεται να εντάξει στο πολυνομοσχέδιο των 120 δόσεων μία ρύθμιση που θα επιτρέπει την καταβολή μέρους του εφάπαξ σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει στο 80%.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …