Έντονες αντιδράσεις από τους αρμόδιους φορείς για το μωρό με «τρεις γονείς»

Φανερά ενοχλημένες εμφανίζονται η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής για τον τρόπο που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ και την ερευνητική ομάδα η γέννηση του μωρού με «τρεις γονείς».
Όπως εξηγούν οι δύο φορείς η γέννηση του παιδιού με την μέθοδο της μιτωτικής ατράκτου είναι κλινική δοκιμή και δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Παράλληλα οι δύο φορείς, όπως έκαναν άλλωστε και γιατροί στην Βρετανία σε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις για ενδεχόμενους κινδύνους και επιπλοκές της μεθόδου, καθώς βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής.
Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αποτελεί τον αρμόδιο κρατικό φορέα που θέτει και ελέγχει τα επιστημονικά, τα νομικά και τα ηθικά πλαίσια της λειτουργίας όσων παρέχουν υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας. Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες. Αναγκαία στοιχεία αυτής της αποστολής είναι τόσο η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, όσο και η κατάλληλη υποστήριξη των συναφών κρατικών πολιτικών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή παρακολουθεί και επεξεργάζεται τα ηθικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν με εντεινόμενο ρυθμό από την διαρκή εξέλιξη της βιολογίας, της βιοϊατρικής, της γενετικής και της βιοτεχνολογίας, εκδίδοντας σχετικές εισηγήσεις. Συνεργάζεται, επίσης, με αρμόδιους φορείς στη χώρα μας και διατυπώνει προτάσεις για τη θέσπιση νομοθεσίας ή τη λήψη άλλων μέτρων πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε από την αρμόδια επιστημονική ομάδα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η γέννηση παιδιού με μεταφορά μιτωτικής («μητρικής») ατράκτου, γνωστό επίσης ως παιδί «τριών γονέων».
Η γέννηση αυτή αποτελεί κλινική δοκιμή στο πλαίσιο εξελισσόμενου ερευνητικού πρωτοκόλλου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας, ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Τονίζεται ότι, ενόσω εξελίσσεται διεθνώς η ερευνητική διαδικασία στο πεδίο αυτό, η τρέχουσα κλινική έρευνα δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μέθοδος ασφαλής, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστοί οι μελλοντικοί κίνδυνοι και οι επιπλοκές, τις οποίες θα αναδείξει ή αποκλείσει η ολοκλήρωση της έρευνας και η μακροχρόνια παρακολούθηση των παιδιών που θα γεννηθούν».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο προεκλογικό «πλάνο» επιστρέφει ο πρωθυπουργός – Οι στοχεύσεις και οι προσδοκίες

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των περιοδειών του για τις ευρωεκλογές θα επισκεφτεί σήμερα τη Λέσβο …