Ο λογαριασμός των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσουν στα δημόσια ταμεία οι παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση ενόψει των τριών εκλογών αναμετρήσεων του έτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι το εύρος του πακέτου παροχών, καθώς εάν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχει απεργαστεί το οικονομικό επιτελείο το κόστος μπορεί να ανέλθει και στα 6 δισεκ. ευρώ.
Μακράν η πιο «ακριβή» παροχή θα είναι η ενδεχόμενη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, η οποία υπολογίζεται πως θα κοστίσει 1,9 δισεκ. ευρώ σε δυνητικά φορολογικά έσοδα.
Ακόμα 1 δισεκ. ευρώ μπορεί να κοστίσει η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ η μείωση του συντελεστή φορολογίας κατά δύο μονάδες, στο 20%, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 877 εκατομμυρίων ευρώ.
Στον «κατάλογο» πιθανών παροχών περιλαμβάνονται επίσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων, το κοινωνικό μέρισμα και η έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή φόρου.
Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν τα δημόσια οικονομικά και το προφίλ της χώρας στις αγορές χρέους μπορούν να αντέξουν τόσο γενναιόδωρες παροχές.
Η στάση της Αθήνας έχει ήδη προκαλέσει την δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να πετυχαίνει υπερπλεονάσματα θυσιάζοντας τις δημόσιες επενδύσεις.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση της Prorata για την τηλεόραση του Attica

Νέα δημοσκόπηση της Prorata, για την τηλεόραση ATTICA TV Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές …